EIOPA: Οι κίνδυνοι βιωσιμότητας και η ενσωμάτωσή τους στις προβλέψεις των ασφαλιστικών εταιρειών

Η αλλαγή που υφίσταται το κλίμα και οι φυσικές καταστροφές που σημειώνονται επηρεάζουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε μεγάλο βαθμό και απαιτούν μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων.

Δεδομένου του ρόλου τους ως διαχειριστές κινδύνων της κοινωνίας και σημαντικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές, οι ασφαλιστικές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν μια μοναδική ευκαιρία και ευθύνη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και να διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία.

Μέσω του έργου της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η EIOPA στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι (αντα)ασφαλιστές και τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία ενσωματώνουν τους κινδύνους βιωσιμότητας στη διαχείριση κινδύνων τους για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτό στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν σχετικές και προσιτές λύσεις διαχείρισης κινδύνου έναντι φυσικών καταστροφών ή της φτώχειας των ηλικιωμένων.

Οι δραστηριότητες της EIOPA για τη βιώσιμη χρηματοδότηση αντικατοπτρίζουν την ανάγκη για παγκόσμια δράση που θα επιτρέψει την αποφασιστική πρόοδο στη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι ένας τομέας στρατηγικής προτεραιότητας στο πρόγραμμα εργασίας της EIOPA για την περίοδο 2022-2024, και η στρατηγική της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία περικλείει το έργο της EIOPA για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό κανονισμό της EIOPA και τον κλαδικό κανονισμό για τις ασφάλειες και τις επαγγελματικές συντάξεις, οι 7 βασικοί τομείς δραστηριότητας της EIOPA για τη βιώσιμη χρηματοδότηση για την περίοδο 2022-2024 είναι οι εξής:

  • Ενσωμάτωση των κινδύνων ESG στο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας των ασφαλιστών και των συνταξιοδοτικών ταμείων
  • Ενοποίηση της μακρο/μικροπροληπτικής αξιολόγησης κινδύνου των κινδύνων ESG
  • Υποστήριξη της εποπτείας των κινδύνων ESG και της εποπτικής σύγκλισης στην ΕΕ
  • Αντιμετώπιση των κενών προστασίας
  • Προώθηση της μοντελοποίησης και των δεδομένων ανοιχτού κώδικα σε σχέση με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής
  • Συμβολή στη διεθνή σύγκλιση για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων βιωσιμότητας

Πηγή: www.insurance-eea.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*