Περισσότερο από αναγκαία η κάλυψη αστικής επαγγελματικής ευθύνης

της Δώρας Αποστολοπούλου, διευθύντριας ανάληψης κινδύνων λοιπών κλάδων στην Ergo

Η κάλυψη της γενικής αστικής ευθύνης είναι μια μορφή ασφάλισης λιγότερο διαδεδομένη στην ελληνική αγορά ασφάλισης περιουσίας. 

Σκοπός της είναι να αποζημιώσει βλάβες σε τρίτα πρόσωπα, που προκαλούνται από πράξεις ή παραλείψεις του ασφαλισμένου και για τις οποίες αυτός είναι υπεύθυνος, όπως προβλέπεται από το άρθρο 914 του Αστικού Κώδικα («όποιος ζημιώνει άλλον, παράνομα και υπαίτια, έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει»). Οι καλυπτόμενες περιπτώσεις μπορεί να είναι σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές. 

Είναι εύλογο λοιπόν ότι μια τέτοιου είδους προστασία είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, αφού, συν τοις άλλοις, εμπεριέχει την υποχρέωση συμμόρφωσης με το νόμο και μάλιστα για ποσό αποζημίωσης το οποίο δεν είναι δυνατό να έχει προβλεφθεί. Ειδικά στις μέρες μας η ασφάλιση της γενικής αστικής ευθύνης είναι ακόμα πιο απαραίτητη λόγω της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική, η οποία προβλέπει περισσότερες περιπτώσεις ευθύνης μεταξύ των προσώπων, φυσικών ή νομικών. 

Από τα πιο πάνω είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι η ασφάλιση της γενικής αστικής ευθύνης απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά την καθημερινή λειτουργία τους έχουν επαφή με πελάτες, προμηθευτές, επισκέπτες και στους οποίους είναι πιθανό να προξενήσουν άθελά τους ζημιές. Το εύρος των κινδύνων που παραμονεύουν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και κινείται μεταξύ απλών και προβλεπόμενων περιπτώσεων, π.χ. μιας απλής πτώσης ενός τρίτου λόγω του ολισθηρού δαπέδου ή της αποκόλλησης φωτεινής επιγραφής  από την πρόσοψη ενός καταστήματος που προκάλεσε υλικές ζημιές σε σταθμευμένο όχημα, μέχρι περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν και μάλιστα αποτελούν και την πλειονότητα. 

Δεδομένης της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης ασφάλισης και εφαρμόζοντας τη δέσμευση προς τους πελάτες της για διαφοροποίηση από οτιδήποτε παλιό και ξεπερασμένο στον ασφαλιστικό χώρο, η Ergo παρέχει μια ευρεία γκάμα προτιμολογημένων πακέτων ασφάλισης, με κυμαινόμενα όρια αποζημίωσης, που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα εμπορικών χρήσεων, όπως γραφεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, εκπαιδευτήρια κ.λπ. Παράλληλα, η Ergo προσφέρει λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πελάτη, βασιζόμενη και στην πολυετή εμπειρία που διαθέτει, αλλά και στην πιο εξειδικευμένη τεχνογνωσία που αντλεί από τη μητρική της εταιρεία Munich Re, το μεγαλύτερο αντασφαλιστικό όμιλο παγκοσμίως. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αλλά και το κόστος απόκτησης ενός προγράμματος γενικής αστικής ευθύνης το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτικό, θα έπρεπε να μιλάμε για εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Καθώς όμως η συγκεκριμένη ασφάλιση δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του σύγχρονου, ιδιαίτερα του μικρομεσαίου, επιχειρηματία και δεδομένης της ανασφάλειας που επικρατεί σε όλες τις μορφές της οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου ο κλάδος να αναπτυχθεί, εναπόκειται στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων στην ασφαλιστική αγορά να πείσουμε τους επαγγελματίες για την πραγματικά πολύ σημαντική ανάγκη ασφάλισης των ευθυνών τους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*