Είδη ασφαλίσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η μεγάλη ποικιλία και ο σύγχρονος σχεδιασμός των ασφαλιστικών προϊόντων μπορούν να υποστηρίξουν με διαφορετικούς τρόπους την προσαρμογή της οικονομίας σε καταστροφές που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια παρουσιάζονται παραδοσιακά είδη ασφαλιστικών προϊόντων τα οποία εφαρμόζονται και στο διαμοιρασμό του κλιματικού κινδύνου.

Η μικρο-ασφάλιση αφορά στην άμεση ασφάλιση μικρών επιχειρήσεων και μεμονωμένων επιχειρηματιών, όπως για παράδειγμα αγροτών και ιδιωτών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση και διεύρυνση των προϊόντων μικρο-ασφάλισης για την ασφάλιση των πιο ευάλωτων ατόμων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τα προϊόντα μικρο- ασφάλισης καλύπτουν ζημιές και απώλειες τόσο από υγειονομικούς κινδύνους που οδηγούν δυνητικά σε ασθένειες, τραυματισμούς ή θάνατο, όσο και από κλιματικούς κινδύνους. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα προϊόντα που ασφαλίζουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες για διάφορες καταστροφές που σχετίζονται με καιρικά φαινόμενα.

Η ενδιάμεση ασφάλιση αφορά στην ασφάλιση μιας μεγαλύτερης ομάδας επιχειρήσεων ή ιδιωτών, η οποία μπορεί να ανήκει και σε κάποιο συλλογικό όργανο. Τυπικό παράδειγμα αποτελεί η ασφάλιση αγροτών που ανήκουν σε έναν γεωργικό συνεταιρισμό ή στους ιδιοκτήτες μιας συνοικίας που βρίσκεται κοντά σε περιαστικό δάσος, ή σε παράκτια περιοχή. Με αυτό το είδος ασφάλισης επιτυγχάνεται καλύτερος διαμοιρασμός του κλιματικού κινδύνου, ενώ εξαιτίας του διαμοιρασμού επιτυγχάνονται σε κάποιες περιπτώσεις, χαμηλότερα ασφάλιστρα.

To Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα συνεργάζεται με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam με στόχο τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων που είναι περισσότερο ευάλωτοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τους κλιματικούς κινδύνους.

Το πρόγραμμα αυτό παρέχει επιδοτούμενες μικρο-ασφαλίσεις για μικροκαλλιεργητές. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φτωχότερων καλλιεργητών και των οικογενειών τους στο πρόγραμμα είναι η ανάληψη δράσεων μείωσης του κινδύνου, όπως η αποκατάσταση συγκεκριμένων περιοχών που έχουν πληγεί από πλημμύρες και η μετατροπή σε άλλες ανθεκτικότερες στις πλημμύρες καλλιέργειες (π.χ. ρύζι), η κατασκευή αναχωμάτων και φραγμάτων και λοιπά.

Τέλος, η μακρο- ασφάλιση αφορά συνήθως σε έναν δημόσιο φορέα (π.χ. κυβέρνηση), ο οποίος αγοράζει ασφαλιστικές υπηρεσίες που αφορούν περιπτώσεις εθνικής καταστροφής (πλημμύρες, πυρκαγιές κτλ.). Η ληφθείσα αποζημίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εξασφάλιση της λειτουργίας του Κράτους μετά την καταστροφή.

Πηγή: ΙΟΒΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*