WEF: Οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κίνδυνοι το 2023 (infographic)

Το προφίλ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος εξελίσσεται συνεχώς. Γεγονότα όπως η περσινή εισβολή στην Ουκρανία μπορούν να προκαλέσουν συστημικό σοκ, αλλάζοντας ριζικά τις αντιλήψεις για τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το γράφημα συνοψίζει τα ευρήματα από την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων, μια ετήσια δημοσίευση που παράγεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Παρέχει μια επισκόπηση των πιο πιεστικών παγκόσμιων κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως προσδιορίζονται από ειδικούς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

Αυτοί οι κίνδυνοι ομαδοποιούνται σε πέντε γενικές κατηγορίες: οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, γεωπολιτικοί, κοινωνικοί και τεχνολογικοί.

Προφίλ κινδύνου 2023

Στο κάτω-μεσαίο τμήμα του διαγράμματος βρίσκονται οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις -όπως επιθέσεις που περιλαμβάνουν πυρηνικά ή βιολογικά όπλα- αλλά που επισημάνθηκαν από λιγότερους ειδικούς.

Στο επάνω δεξιά μέρος του διαγράμματος βρίσκονται οι κίνδυνοι που ανέφεραν ορισμένοι ειδικοί και που προκαλούν πίεση στην κοινωνία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κορυφαίοι κίνδυνοι σχετίζονται με ζητήματα που επηρεάζουν μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων, όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής και ο πληθωρισμός. Όταν τα βασικά είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια γίνονται πιο ακριβά, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αναταραχή και πολιτική αστάθεια—ιδιαίτερα σε χώρες που είχαν ήδη προβλήματα. Το WEF επισημαίνει ότι μόνο οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων οδήγησαν σε διαμαρτυρίες σε περίπου 92 χώρες.

Ένας κίνδυνος που αξίζει να εικεντρώσουμε είναι η γεωοικονομική αντιπαράθεση, η οποία περιλαμβάνει κυρώσεις, εμπορικούς πολέμους, έλεγχο επενδύσεων και άλλες ενέργειες που οδηγούν στην αποδυνάμωση χωρών. Οι προσπάθειες για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου καταλήγουν σε μερικά από τα βασικά θέματα που βλέπουμε για το επόμενο έτος. Ένα παράδειγμα είναι η ενδυνάμωση των βιομηχανιών και το «friend-shoring», το οποίο ουσιαστικά μεταφέρει τις επιχειρήσεις σε μια ξένη χώρα που έχει πιο σταθερές σχέσεις με την πατρίδα τους.

Πόσο έτοιμοι είμαστε να τους αντιμετωπίσουμε;

Είναι άλλο πράγμα να γνωρίζεις τους κινδύνους και άλλο να έχεις την ικανότητα να αποτρέπεις τα αρνητικά γεγονότα όταν αυτά συμβούν.

Το παρακάτω διάγραμμα είναι μια ματιά στο πόσο προετοιμασμένοι είμαστε παγκοσμίως για να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένους τύπους κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν τα επόμενα χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*