Ασφάλιση Περιουσίας: O OOΣΑ δείχνει τον δρόμο προς την υποχρεωτικότητα

Την ανάγκη οι άνθρωποι να ασφαλίζουν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα, ως προστασία έναντι των φυσικών καταστροφών τονίζει μεταξύ άλλων σε νέα του έκθεση ο ΟΟΣΑ. 

Διερευνώντας τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας, ο Οργανισμός συστήνει την ασφάλιση ως ένα μέσο για την οικονομική ευημερία και σταθεροτητα, η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσα από επιλογές των κυβερνήσεων με στόχο την διαφύλαξη του κράτους , των πολιτών και της κοινωνίας.

Θέτοντας ως παράδειγμα το σενάριο μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως ένας τέτοιος κίνδυνος θέτει σε καθεστώς ανασφάλειας μια χώρα, όσον αφορά την οικονομική της σταθερότητα.

Ειδικά δε, στην ελληνική πραγματικότητα το μέτωπο είναι “διπλό” καθώς στα καιρικά φαινομένα έρχεται να προστεθεί και σεισμική απειλή και για τον λόγο αυτό, είναι απολύτως απαραίτητη η μέριμνα σε αυτόν τον τομέα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει δοθεί στην δημοσιότητα και σχετικά με την ασφάλιση κτηρίων αναφέρει ότι η κρατική -όπως γίνεται έως σήμερα- αποζημίωση για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα έχει βαρύ δημοσιονομικό κόστος και δεν παρέχει υψηλή σιγουριά.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών είναι πολύ χαμηλό και κατά στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς κινείται πέριξ του 15%.

Σήμερα η κυβέρνηση έχει ενστερνιστεί την αξία της ασφάλισης κατοικιών και ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κτηρίων. Όμως πέραν αυτού, χρειάζεται μια πιο ευρεία προσέγγιση έτσι ώστε να επεκταθεί το δίχτυ ασφαλείας έναντι των φυσικών καταστροφών και παράλληλα να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*