Eurolife FFH:New Year Resolution – Έτσι θα θέσεις και θα πετύχεις τους στόχους σου

Έφτασε η νέα χρονιά και μαζί της φέρνει όρεξη για νέα πράγματα. Μετά την ξεκούραση των γιορτινών διακοπών, πιθανό να αρχίσεις να σκέφτεσαι τους στόχους για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Όμως τα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου το 80% των στόχων που θέτουμε για τη νέα χρονιά δεν ολοκληρώνονται. Πριν περάσει ο ενθουσιασμός και φτάσεις στην απογοήτευση ότι για ακόμα μία φορά δεν κατάφερες να πετύχεις όσα ήθελες, αξίζει τον κόπο να εξετάσεις τι στόχους θέτεις, πώς τους διεκδικείς, αλλά και τι λάθη υπάρχει πιθανότητα να κάνεις.

Έτσι θα θέσεις και θα πετύχεις τους στόχους σου για τη νέα χρονιά

Υπάρχουν κάποια κοινά λάθη που όλοι κάνουμε όταν θέτουμε στόχους για τη νέα χρονιά. Βασιζόμαστε στον ενθουσιασμό και τη φρέσκια αρχή που μας προσφέρει το ημερολόγιο 2023, για να βρεθούμε μερικούς μήνες μετά τη Πρωτοχρονιά γεμάτοι ενοχή και ξανά κουρασμένοι από την καθημερινότητα.

Τα λάθη που κάνω όταν θέτω στόχους

Ας δούμε μερικά από αυτά τα κοινά λάθη και πώς μπορείς να τα αποφύγεις.

Ασαφείς στόχοι: ένας ασαφής ή πολύ γενικός στόχος χωρίς συγκεκριμένες παραμέτρους είναι σχεδιασμένος για να αποτύχει. Αν απλά πεις “φέτος θέλω να αθλούμαι περισσότερο”, είναι κάτι πολύ γενικό και μπορεί να μην σε κρατήσει.

Περιοριστικοί στόχοι: στον αντίποδα, υπάρχουν και οι υπερβολικά περιοριστικοί στόχοι που μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα απώλειας ελευθερίας. Η απαγόρευση κάποιων συνηθειών και η αρνητική διάθεση θα σε οδηγήσουν σε αγανάκτηση και μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταλείψεις τον στόχο σου.

Τεράστιοι στόχοι: με όλο τον ενθουσιασμό είναι εύκολο να θέσεις έναν πολύ μεγάλο στόχο, που είναι δύσκολο να τηρηθεί. Για παράδειγμα να αλλάξεις όλη σου τη ζωή ή να πετύχεις κάτι πολύ μεγάλο. Τα μικρά και ελεγχόμενα βήματα είναι καλύτερα για να μην αισθανθείς ότι ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί και τον παρατήσεις.

Μη αλλαγή περιβάλλοντος: στα λόγια οι στόχοι φαίνονται εύκολοι, όμως πρέπει να γίνουν αλλαγές και στην πράξη για να υποστηρίξεις τις αποφάσεις σου. Για παράδειγμα αν έχεις βάλει στόχο να τρως πιο υγιεινά αλλά συνεχίζεις τη συνήθεια του να παραγγέλνεις φαγητό απ’έξω, δύσκολα θα πετύχεις τον στόχο σου μακροπρόθεσμα.

Έλλειψη στήριξης: οι άνθρωποι δεν είμαστε μοναχικά όντα και λειτουργούμε καλύτερα σε ομαδικό περιβάλλον. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να σε στηρίξουν να πετύχεις τους στόχους σου. Αν δεν εκμυστηρευτείς τι θέλεις να πετύχεις και το παλεύεις μόνος, η αποτυχία είναι πιο πιθανή.

Αίσθημα ενοχής: τα λάθη και τα πισωγυρίσματα είναι ανθρώπινα, καθώς η ζωή είναι απρόβλεπτη. Η ενοχή και η ντροπή είναι έντονα συναισθήματα που μπορεί να σε κάνουν να εγκαταλείψεις τον στόχο σου αντί να αποδεχτείς το λάθος και να συνεχίσεις.

Παρότι τα στατιστικά φαίνονται απογοητευτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι στόχοι είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Χρειάζεσαι απλά τα εργαλεία για να θέτεις στόχους έξυπνα και τις τεχνικές για να μπορείς να τους ακολουθήσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Τι στόχους να βάλω; Βήματα που θα σε βοηθήσουν στο ημερολόγιο του 2023.

Όταν θα θέτεις τους στόχους σου, προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος. Για παράδειγμα, αντί να πεις “θα αθλούμαι περισσότερο”, ο στόχος σου μπορεί να είναι “θα πηγαίνω στο γυμναστήριο δύο φορές την εβδομάδα”. Αντί να πεις “θα τρώω πιο υγιεινά” μπορείς να πεις, “θα τρώω τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα”. Έτσι ο στόχος σου είναι πιο συγκεκριμένος, μετρήσιμος και με ξεκάθαρα βήματα για την επίτευξή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*