Aσφάλειες ζωής: H πεμπτουσία των ασφαλίσεων και η σημαντικότερη πράξη διασφάλισης

Οι ασφάλειες ζωής είναι η πεμπτουσία των ασφαλειών, το πιο ζωτικό κομμάτι των ασφαλίσεων. Διασφαλίζουν τον ασφαλισμένο και το μέλλον των αγαπημένων προσώπων του, τα εισοδήματά τους ή καλύπτουν την απώλειά τους, προσφέρουν καλύψεις υγείας και ατυχημάτων, δίνουν την ευκαιρία για επιπλέον εισόδημα και εφάπαξ ή σύνταξη. 

Διακρίνονται σε ατομικές και ομαδικές, με τις ομαδικές να προσφέρονται ως επιπλέον παροχή από τις εταιρείες που ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους και τους κάνουν, με αυτόν τον τρόπο, το καλύτερο δώρο. Ένα δώρο πολύτιμο και χρήσιμο και, ουσιαστικά, από μια εφήμερη αύξηση αποδοχών. 

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της JD Power αποκάλυψε ότι όσο περισσότερο ζει ένας πελάτης με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής τόσο περισσότερο μετανιώνει για την αγορά του! Με άλλα λόγια, ο πελάτης που ασφαλιζόμενος έβαλε ένα «στοίχημα» με τον εαυτό του είναι τώρα δυσαρεστημένος, επειδή χάνει το στοίχημα και πληρώνει περισσότερα –που θα βοηθήσουν βέβαια τους αγαπημένους του– ενώ ταυτόχρονα χαίρεται το δώρο της ζωής. Θα ήταν ευτυχέστερος δηλαδή (αν μπορούσε), έχοντας κερδίσει το «στοίχημα», επειδή μετέβη εις τας αιωνίας μονάς;

Προφανώς, ο πελάτης αυτός:

  • Δεν έχει καταλάβει γιατί έκανε το συμβόλαιο, αφού αν σκεφτεί σοβαρά, θα αντιληφθεί ότι ζει καλύτερα γνωρίζοντας ότι συγκεντρώνει μεγαλύτερα κεφάλαια για τους αγαπημένους του.
  • Έχει επιλέξει λάθος συμβόλαιο, το οποίο δεν του ταιριάζει, θα έπρεπε να εστιαστεί σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.
  • Επέλεξε λάθος μάλλον επειδή δεν είχε την κατάλληλη βοήθεια από έναν ειδικευμένο διαμεσολαβητή, ο οποίος θα τον κατηύθυνε στο σωστό συμβόλαιο της πιο σημαντικής ασφάλισης στη ζωή του. 

Υπάρχουν πλήθος ασφαλειών ζωής: κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός, με ιδιαίτερες ανάγκες, απαιτήσεις και προσωπικές δυσκολίες ή αναγκαιότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα προγράμματα που παρέχουν οι εταιρείες μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη και ιδιαιτερότητα. Η επιλογή πρέπει να είναι ώριμη για να αποδώσει καρπούς μακροχρόνια. 

Υπάρχουν τα κλασικά συμβόλαια ζωής, αλλά υπάρχουν και οι ασφάλειες ζωής που συνδέονται με επενδυτικά προϊόντα, τα λεγόμενα Unit Linked, που μακροχρόνια αποδίδουν περισσότερο. Όπως φαίνεται, συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα και, παρά τις Κασσάνδρες που τα έβλεπαν να χάνουν έδαφος φέτος μετά τον πόλεμο και την πτώση των αγορών, εκείνες που έχασαν μεγαλύτερο έδαφος είναι οι κλασικές ασφάλειες ζωής, για το εννεάμηνο που υπάρχουν στοιχεία. 

Υπάρχουν επίσης οι καλύψεις που σχετίζονται με την υγεία, τις ασθένειες ή ατυχήματα ή καλύπτουν ανικανότητα για εργασία και απώλεια εισοδήματος, προσφέρουν πρόληψη, νοσηλεία και αποκατάσταση. Υπάρχουν ακόμα εκείνες στις οποίες τα ασφάλιστρα καταβάλλονται με συγκεκριμένη περιοδικότητα ή καταβάλλονται εφάπαξ. Το τοπίο είναι περίπλοκο, γιατί πρέπει να καλύψει μεγάλη γκάμα αναγκών για κάθε ασφαλισμένο.

Απο το περιοδικό INSURANCE WORLD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*