Eurolife FFH: Βάλε την ευτυχία και την ευεξία στη ζωή σου

Η ευτυχία είναι για πολλούς ο απώτερος σκοπός της ζωής ή μια έννοια άπιαστη και δύσκολη να κατακτηθεί. Όμως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Η ευτυχία μπορεί να γίνει συνήθεια και να ενταχθεί στη ζωή σου, όπως ένας μυς που τον εξασκείς για να τον ενδυναμώσεις.

Ειδικά την περίοδο των γιορτών, με τους γρήγορους ρυθμούς της προετοιμασίας, τις επαφές με κοντινά πρόσωπα που γεννούν συγκρίσεις, και το κλείσιμο της χρονιάς που φέρνει ενδοσκόπηση και δημιουργία στόχων, τα συναισθήματα είναι πολλά και τεταμένα.

Με τις πρακτικές που θα αναλύσουμε παρακάτω, θα μπορέσεις να δεις τα πράγματα με μια άλλη ματιά και να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά με τον καλύτερο τρόπο.

Τι είναι τελικά η ευτυχία

Τι είναι όμως η ευτυχία και πώς ορίζεται; Παρότι είναι μια αρκετά αόριστη έννοια που οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στον ορισμό της, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ψυχολογίας, η ευτυχία:

  • Είναι μια φευγαλέα, μεταβλητή κατάσταση και όχι μακροχρόνιο ή μόνιμο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας. Δηλαδή δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς ευτυχισμένοι.
  • Έχει διαφορά από τα πιο έντονα συναισθήματα της χαράς ή της έκστασης και προσδιορίζεται περισσότερο με το αίσθημα της ικανοποίησης ή της ευχαρίστησης.
  • Δεν είναι απαραίτητα μόνο εσωτερική ή εξωτερική εμπειρία (συναίσθημα ή επίδειξη) αλλά μπορεί να είναι και τα δύο.

Υπάρχει όμως και ένας μαθηματικός τύπος που μπορεί να εξηγήσει την ευτυχία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Martin Seligman, ιδρυτής της Θετικής Ψυχολογίας:

eurolife blog epipeda eutuxias formula infographic

Βλέπεις λοιπόν πως το 50% της ευτυχίας σου καθορίζεται από τα γονίδιά σου, το 40% από τις δραστηριότητες που κάνεις κάθε μέρα και ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% επηρεάζεται από τις συνθήκες της ζωής σου.

Με βάση τα παραπάνω, πώς μπορείς να κάνεις την ευτυχία μέρος της ζωής σου και να την αισθάνεσαι πιο συχνά;

Πώς να αποκτήσεις την ευτυχία

Όπως είπαμε και παραπάνω, η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά ένα μεταβλητό συναίσθημα που εξαρτάται κατά πολύ από γονιδιακούς παράγοντες και καθημερινές δραστηριότητες, και λιγότερο από τις συνθήκες της ζωής.

Άρα λοιπόν, βοηθάει να κάνεις πράγματα μέσα στην ημέρα που θα σε κάνουν να νιώθεις καλά. Με την καλλιέργεια συνηθειών και πρακτικών που ενισχύουν τη σωματική και ψυχολογική ευεξία και ηρεμία, η ευτυχία θα είναι πιο προσιτή στην καθημερινότητά σου.

Δες παρακάτω 4 βασικούς κανόνες για ενίσχυση της ευτυχίας:

Νέες εμπειρίες

Βγαίνοντας από τη ρουτίνα και την πεπατημένη, δίνεις νέα ερεθίσματα στον εγκέφαλό σου και ανοίγεις τους ορίζοντές σου. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το να ακολουθήσεις διαφορετική διαδρομή για να πας στη δουλειά ή κάτι πιο μακροπρόθεσμο όπως το να μάθεις κάτι νέο ή να ξεκινήσεις ένα χόμπι.

Περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*