Στο προσκήνιο οι ΑΠΕ. O ρόλος του ασφαλιστή

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες δυνάμεις στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το σχέδιο της Ευρώπης για ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, αλλά και ενεργειακή μετάβαση, ευνοεί και την Ελλάδα, με την παροχή έξτρα κονδυλίων για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση μεγάλων έργων ΑΠΕ, με έξτρα κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για συγκεκριμένες επενδύσεις ή προγράμματα κατάρτισης. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στο top-5 των χωρών που θα λάβουν κοινοτικά κονδύλια από το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ήτοι πάνω από 4 δισ. ευρώ, την περίοδο 2025-2032. 

Πρόκειται για κονδύλια τριπλάσια σε σχέση με αυτά που αναλογούν με βάση τις εκπομπές από τα κτήρια και τις μεταφορές. Τα εν λόγω χρήματα θα διοχετευθούν σε δράσεις που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων. 

Σημαντικό σημείο για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες επενδύσεων είναι το γεγονός ότι η διαθεσιμότητα των ΑΠΕ και η τιμή τους δεν επηρεάζεται από γεωπολιτικές εντάσεις ή άλλους εξωγενείς παράγοντες και η διείσδυσή τους στο ενεργειακό status quo γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Εκτιμάται ότι η μείωση του κόστους της τεχνολογίας και η αυξημένη ζήτηση λόγω απανθρακοποίησης αναμένεται τα επόμενα 10 χρόνια να οδηγήσουν σε ένα ποσοστό 70% της νέας εγκατεστημένης ισχύος αποκλειστικά από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Παράλληλα, έως το 2050 το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια. 

Στα «αρνητικά» της ανάπτυξης μπορεί να αναφερθεί, ενδεικτικά, ότι η παραγωγή από ΑΠΕ είναι εξαιρετικά ασταθής και είναι ευάλωτη στις καιρικές διακυμάνσεις, ειδικά όταν ο χαμηλός άνεμος προς το αιολικό πάρκο, η ξηρασία σε υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και η έλλειψη ηλιακού φωτός στις ηλιακές εγκαταστάσεις αποτελούν βασικούς κινδύνους για τον περιορισμό της παραγωγής. Παράλληλα, είναι υποκείμενες σε γεγονότα φυσικών καταστροφών που αποτελούν έναν άλλο πιθανό κίνδυνο για την υποδομή.

Ο ρόλος του ασφαλιστή

Η ασφάλιση θεωρείται, σε μεγάλο βαθμό, ένα χρήσιμο εργαλείο για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. 

Οι πιο διαδεδομένες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας είναι αυτές των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αιολικών πάρκων, μονάδων παραγωγής βιοαερίου, γεωθερμικών μονάδων και υδροηλεκτρικών σταθμών, που προσελκύουν επενδύσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. 

Οι ασφαλίσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσιάζουν μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς οι δυνατότητες πολλαπλασιασμού τους μεγιστοποιούνται –πλέον και στη χώρα μας–, όπως είναι φυσικό.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάλυψη με:

  • Αστική ευθύνη προς τρίτους, αλλά και εργοδοτική ευθύνη, πέραν του ΙΚΑ, για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν
  • Κάλυψη ζημιών από τρομοκρατικές ενέργειες, ταραχές
  • Κάλυψη για την περίοδο συντήρησης
  • Κάλυψη ζημιών σε υφιστάμενη περιουσία για μονάδες πάνω σε στέγες
  • Κάλυψη εσφαλμένης μελέτης για εργασίες πολιτικού μηχανικού
  • Ασφάλιση περιουσίας και μηχανικών βλαβών μετά την παράδοση και έναρξη της λειτουργίας της μονάδας
  • Κάλυψη για απώλεια ή ζημιά της ασφαλισμένης μονάδας ή σταθμού, καθώς επίσης και για απώλεια μικτών εσόδων συνεπεία ασφαλισμένης υλικής ζημιάς
  • Κάλυψη για κακοτεχνία, βραχυκύκλωμα κ.λπ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δρα ως σύμβουλος που εγγυάται το σύνολο της επένδυσης σε ΑΠΕ, είτε αφορά μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες είτε μονάδες μικρότερης κλίμακας. 

Υποστηρίζει από την αρχή τον επενδυτή, επισημαίνοντας κινδύνους στους οποίους εκτίθεται το έργο (risk management), και συμβουλεύει σε θέματα ενίσχυσης της ασφάλειας της επένδυσης και της ελαχιστοποίησης του κινδύνου. 

Επιπλέον, η ασφαλιστική κάλυψη των ΑΠΕ διαμορφώνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ενεργειακών επενδύσεων. Ενισχύει την εμπιστοσύνη τόσο των τραπεζών και των επενδυτών όσο και των εταιρειών που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά έργα στον τομέα αυτό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να ειπωθεί πως η θέση των (αντ)ασφαλιστών σε έναν κόσμο με μηδενικό αποτύπωμα είναι διττός: Ως μια βιομηχανία risk management οφείλουν να αξιολογούν, να τιμολογούν και να καλύπτουν κινδύνους που σχετίζονται με το περιβάλλον και κατ’ επέκταση με την ενέργεια, προκειμένου να συμβάλουν στην προσαρμογή των νέων συνθηκών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. 

Από την άλλη, ως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές, ακολουθούν τον δρόμο των επενδύσεων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και δραστηριότητες, είτε απευθείας είτε μέσω third-party asset managers.

Φωτοβολταϊκά

Τα φωτοβολταϊκά, είτε στις στέγες είτε σε υπαίθριο χώρο για μαζική παραγωγή (net metering κτλ.), έχουν κυριαρχήσει μέχρι στιγμής στο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η εγκατάσταση και η λειτουργία των φωτοβολταϊκών απαιτούν εξειδικευμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα, που να καλύπτει πλήρως την εγκατάστασή σας. 

Οι υποψήφιοι οφείλουν να λάβουν υπ’ όψιν τους τα εξής 5 στοιχεία:

1. Ακραία καιρικά φαινόμενα

Η έκθεση των φωτοβολταϊκών σε όλες τις καιρικές συνθήκες είναι προφανής, άρα και ο κίνδυνος, ιδιαίτερα δε τον τελευταίο καιρό, όπου τα ακραία φαινόμενα παρατηρούνται ολοένα και πιο συχνά.

2. Κλοπή

Όσο κι αν έχετε φροντίσει για τη φύλαξη της εγκατάστασής σας, καθώς οι βασικές μονάδες βρίσκονται συνήθως σε απομονωμένα σημεία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει από επίδοξους κλέφτες.

3. Κακόβουλες ενέργειες

Η βλάβη ή η ζημιά, που θα επιφέρει άμεση πτώση στα έσοδά σας, από κάποια κακόβουλη δράση είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και στις εγκαταστάσεις, στις οροφές των κτηρίων, όπου η πρόσβαση είναι πιο εύκολη για τους πιο πολλούς.

4. Προστασία από σεισμό ή φωτιά

Λόγω της φύσης τους, τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται συνήθως έξω από τους αστικούς ιστούς και αυτό σημαίνει πως είναι εκτεθειμένα και σε άλλους κινδύνους, εκτός των καιρικών φαινομένων. Η φωτιά είναι ένας τέτοιος κίνδυνος, ενώ και ο σεισμός μπορεί να τα επηρεάσει, όπως επίσης μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε κτήρια.

5. Βλάβη

Οι ζημιές στα μηχανήματα είναι ένας ακόμη παράγοντας για να ασφαλίσετε τα φωτοβολταϊκά σας συστήματα. Το κόστος της επιδιόρθωσης της βλάβης σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων μπορεί να επιβραδύνουν την παραγωγή και να αυξήσουν κατακόρυφα το εκτός προϋπολογισμού κόστος.

Από το περιοδικό INSURANCE WORLD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*