EIOPA: Xάσμα στην ασφαλιστική προστασία από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σε δημοσίευσή της καταγράφει  κενό στην υφιστάμενη ασφαλιστική προστασία έναντι των  φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη.

Η δημοσίευση παρουσιάζει καινοτόμα το έλλειμα προστασίας που σχετίζεται με το κλίμα και συντελεί στο να εντοπιστούν μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση των απωλειών της κοινωνίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη.

Στο παρελθόν, περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών απωλειών που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν ήταν ασφαλισμένα.

Οι απώλειες σε ακίνητα και επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ η τιμή της ασφάλισης αναμένεται επίσης να αυξηθεί. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μη διαθέσιμη ή μη προσιτή ασφάλιση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση του κενού ασφαλιστικής προστασίας.

Βασικά χαρακτηριστικά του πίνακα είναι :

Συγκεντρώνει δεδομένα για τις οικονομικές ζημίες, τις ασφαλισμένες, τις εκτιμήσεις κινδύνου καθώς και τις ασφαλιστικές καλύψεις σε 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Παρουσιάζει τα δεδομένα σε τέσσερις διαφορετικές προβολές την τρέχουσα προβολή, χρησιμοποιώντας δεδομένα μοντελοποίησης. Αυτή η προβολή υποδεικνύει το τρέχον κενό προστασίας ανάλογα με έναν συγκεκριμένο κίνδυνο (π.χ. πλημμύρα, σεισμός).

Χρησιμοποιώντας δεδομένα ασφαλιστικής κάλυψης και οικονομικών ζημιών από το 1980 έως το 2021, αυτή η άποψη παρουσιάζει ένα ιστορικό κενό προστασίας ανάλογα με έναν συγκεκριμένο κίνδυνο.

Παρουσιάζει πρόσθετες πληροφορίες για τα τρέχοντα κενά προστασίας και με ιστορική αναδρομή για κάθε χώρα.

Παρουσιάζει πληροφορίες για το πώς καλύπτονται οι φυσικές καταστροφές ανά χώρα.

Δημοσιεύοντας αυτόν τον πίνακα, η EIOPA τηρεί τη δέσμευσή της που ανέλαβε με την ευκαιρία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021 (COP26) να οριστικοποιήσει τον πίνακα ελέγχου, ως μέρος της συνολικής υποστήριξής της στους τομείς των ασφαλίσεων και των επαγγελματικών συντάξεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

O πίνακας ελέγχου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την EIOPA το 2020 ως πιλοτική έκδοση.

Αναλυτικές πληροφορίες ( στα αγγλικά) εδώ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*