Έρχεται ΤΕΑ για τον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Θετική υποδοχή είχε από την Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) η πρόταση ίδρυσης και λειτουργίας ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης ειδικά για τον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Στο πλαίσιο προγραμματισμένης ψηφοφορίας που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης διαδικτυακής εκδηλώσεως της Ένωσης, με θέμα τα πιθανά οφέλη και τις ευκαιρίες που θα προσέφερε στον κλάδο η δημιουργία ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, οι συμμετέχοντες σε αυτή ψήφισαν κατά 100% υπέρ μιας ανάλογης πρωτοβουλίας.

Όπως τόνισε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, η Ένωση άνοιξε έναν δημιουργικό διάλογο με τα μέλη της για το κρίσιμο ζήτημα της επαγγελματικής ασφάλισης, προκειμένου αφενός άπαντες οι εμπλεκόμενοι να λάβουν γνώση για το σημαντικό αυτό ζήτημα, αφετέρου συν τω χρόνω να εξοικειωθούν με την ιδέα της δημιουργίας ενός Ταμείου ώστε στο βαθμό που θα κριθεί σκόπιμη η λειτουργία του να στηρίξουν ενεργά και συνειδητά την προσπάθεια αυτή.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, τοποθετούμενος στην εκδήλωση, τόνισε ότι το 2023 κάθε σκέψη και πρόταση της ΕΑΔΕ για την ίδρυση ενός Ταμείου θα γίνει δεκτή με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ένωσης, σε μια προσπάθεια το Επιμελητήριο να συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως εξήγησε, το όποιο κόστος δημιουργίας του φακέλου για το Ταμείο θα το αναλάβει πλήρως το Επιμελητήριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση και αποδοχή της πρωτοβουλίας από τους διαμεσολαβητές, ώστε να έχει νόημα η όλη προσπάθεια. 

«Δυστυχώς η κοινωνία μας έχει ακόμα πολύ δρόμο για να αντιληφθεί την αξία και τη σημασία των τριών πυλώνων ασφάλισης και η πολιτεία για να οριοθετήσει το πλαίσιο ώστε κάποιος να αξιοποιήσει σωστά  τους τρεις πυλώνες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, για να προσθέσει όμως ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές κατανοούν καλύτερα από όλους το τι σημαίνει η έννοια των τριών πυλώνων ασφάλισης. 

Ο Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, τέως Υποδιοικητής του eΕΦΚΑ,  κ. Επαμεινώντας Ατσαβές, αναφέρθηκε στην Ευρώπη όπου, όπως είπε, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελώντας το κύριο μέσο εξασφάλισης πρόσθετης σύνταξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από μια σειρά οδηγιών στηρίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης των Επαγγελματικών Ταμείων και η χώρα μας τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει τις διατάξεις αυτές, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AON Solutions, κ. Γιώργος Κεντούρης, μιλώντας για την ηλικία εισόδου των ασφαλισμένων στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης τόνισε χαρακτηριστικά ότι όσο νωρίτερα γίνεται τόσο το καλύτερο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε αναλογιστικό επίπεδο. Όπως εξήγησε, ο χρόνος παραμονής του ασφαλισμένου στο φορέα επιδρά στη βιωσιμότητά του, καθότι τα Ταμεία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ο κ. Γιάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας της ΕΑΔΕ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, υπογράμμισε την ενότητα που, όπως είπε, χαρακτηρίζει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές όπως και την ομοφωνία την οποία επέδειξαν στο θέμα της ασφάλισής τους μέσω ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, κ. Ηλίας Τσολάκης, σχολιάζοντας κι αυτός το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σημείωσε ότι το πρώτο βήμα έγινε και, πλέον, οι νεότεροι σε ηλικία ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εφόσον προχωρήσει η σχετική πρωτοβουλία, θα μπορέσουν να απολαύσουν και να ωφεληθούν από την ένταξή τους σε κάποιο μελλοντικό Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Τέλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος και Ειδική Σύμβουλος της ΕΑΔΕ, κ. Δήμητρα Λύχρου, δήλωσε από την πλευρά της, ότι η ίδρυση ενός Επαγγελματικού Ταμείου αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου θα κριθεί από τον αριθμό των συμμετοχών. Η ΕΕΑΕ θα επεξεργαστεί όσα κρίνονται αναγκαία για την οργάνωση ενός Ταμείου προσανατολισμένου ειδικά για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και θα τοποθετηθεί σχετικά, διευκρίνισε.

Ο κ. Γιώργος Κεντούρης, CEO της ΑOΝ Solution, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται, λειτουργούν και διοικούνται τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο εποπτικό πλαίσιο των Ταμείων, στην επενδυτική πολιτική την οποία ακολουθούν, όπως και στη διαφάνεια από την οποία διέπεται το καθεστώς  επενδύσεων των κεφαλαίων που διαχειρίζονται. 

Ο Γενικός Διευθυντής της Prudential, κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, ανέλυσε τη διαδικασία βάσει της οποίας ιδρύεται ένα Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, παρουσίασε το πώς διοικείται και υποπτεύεται, καθώς και τη διάρθρωση και την οργάνωσή του, όπως και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του. Ανέφερε, δε, συγκεκριμένα παραδείγματα καταβολής εισφορών και το πώς αυτές με τα χρόνια διαμορφώνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, κλείνοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, υπογράμμισε την πρόθεση του φορέα να ανοίξει έναν ζωντανό, σχεδόν καθημερινό διάλογο με το σύνολο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, προκειμένου με την πάροδο του χρόνου, όλοι να είναι σε θέση να αντιληφθούν πλήρως το τι σημαίνει η θεσμοθέτηση ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη γνώση, διότι η γνώση θα φέρει την εμπιστοσύνη και μέσα από την εμπιστοσύνη είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε στις ορθές αποφάσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η ασφάλισή μας. Αυτό είναι το πρώτο μας βήμα. Προφανώς θα ακολουθήσουν κι άλλα» σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*