Tι ζητά ο ασφαλιστικός κλάδος από την Πολιτεία

Φορολογικά θέματα και υποχρεωτικότητα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κλάδου

Το θέμα της φορολογίας «καίει» τον ασφαλιστικό κλάδο και αυτό επισημαίνεται από όλες τις πλευρές. Είναι από τα μεγαλύτερα αιτήματα στην ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας, τίθεται από όλες τις πλευρές και πράγματι μπορεί να κάνει τη διαφορά, μεγαλώνοντας την «πίτα» και διαμορφώνοντας θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Καθώς η ασφαλιστική βιομηχανία ενισχύει την αποταμίευση, ενισχύει επίσης και την επενδυτική δυναμική της χώρας, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη. 

Το θέμα της φορολογίας έχει πολλές διαφορετικές πτυχές και όλες έχουν αναπτυξιακό κίνητρο: Μία πτυχή είναι η επαναφορά φοροαπαλλαγών που ίσχυαν, εδράζονταν στους κλάδους ζωής και υγείας (που αποτελούν βασικό πυρήνα των ασφαλιστικών εργασιών) και πλέον δεν υπάρχουν. Από την πλευρά της κυβέρνησης, γίνεται επίκληση των μεγάλων δυσκολιών. Μετά την πανδημία, είναι ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος. 

Ωστόσο τα θέματα της φορολογίας δεν τελειώνουν εκεί, γιατί υπάρχει και το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων, που επίσης έχουν αναπτυξιακή χροιά και τίθενται στο τραπέζι. 

Ένα άλλο σχετικό ζήτημα είναι η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. Είναι ζήτημα που, αργά ή γρήγορα, θα αντιμετωπιστεί, γιατί η απόκλιση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι μεγάλη και, πιθανότατα, έστω και σταδιακά, θα πρέπει να κλείσει. 

Αφορά την ασφάλιση της περιουσίας, σε πρώτο στάδιο, όμως η ουσία της υποχρεωτικής ασφάλισης έχει να κάνει με την επαγγελματική αστική ευθύνη και την ανάγκη των επαγγελματιών να προστατευθούν από κινδύνους που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν και δεν είναι δυνατόν να βλέπουν το επερχόμενο «ατύχημα» να έρχεται καταπάνω τους ελπίζοντας απλώς ότι θα σταθούν τυχεροί… 

Τέλος, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο, και έρχεται από την πλευρά της διαμεσολάβησης, είναι το ζήτημα των αθέμιτων πρακτικών. Από την πλευρά αυτή, εντοπίζεται το πρόβλημα πρακτικών με διαφημίσεις για προσφορές ή εκπτώσεις οι οποίες δεν επιτρέπονται και θέτουν εμπόδια στην εργασία του διαμεσολαβητή. 

Όλα τα ζητήματα που τίθενται είναι σημαντικά και κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση θα βελτίωναν την εικόνα της αγοράς δημιουργώντας ανάπτυξη. Η περίοδος είναι δύσκολη και δεν βοηθά, με πλήθος εξωγενών προβλημάτων, αλλά τα ζητήματα υπάρχουν και χρήζουν απαντήσεων, καθώς αναμένεται, έστω σταδιακά, να αρχίσουν να εξομαλύνονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*