Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την ιδιωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας στην Ευρώπη και τη χώρα μας, όμως αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, ανάλογα τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Προκλήσεις εξωτερικές και κοινωνικές, όπως είναι η οικονομική κρίση και η πανδημία, αλλά και εσωτερικές, όπως η ομαλή λειτουργία και κερδοφορία, η διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, η ικανοποίηση των πελατών, κ.α.

Το να είσαι ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης είναι απαιτητικό. Για να δεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με σιγουριά και ασφάλεια, χρειάζεται να διαφυλάξεις τα σημαντικότερα αγαθά της και να τη θωρακίσεις απέναντι στα απρόοπτα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε υψηλότερο ποσοστό από το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη δεκαετία. Υπολογίζεται ότι το το 99,8% των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, εκτός από τον χρηματοπιστωτικό, ήταν ΜμΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ΕΕ-27), ενώ στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό αγγίζει το 99,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ. Αυτές οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,3% του ΑΕΠ και το 87% της απασχόλησης σε επιχειρήσεις.

Με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, υπήρχαν στην Ελλάδα 984.001 ενεργές επιχειρήσεις που απασχολούσαν συνολικά 4.116.903 άτομα. Από αυτές, οι 737.852 ήταν ατομικές επιχειρήσεις και οι 523.685 δεν απασχολούσαν μισθωτούς.

Οι Startup επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Και φυσικά ας μην ξεχνάμε και τις startup, τις νεοφυείς μικρές επιχειρήσεις που έχουν κατά κύριο λόγο τεχνολογικό χαρακτήρα, ο κλάδος των οποίων γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Παρότι πιο ευέλικτες και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν παύουν να είναι μικρές συνήθως, ξεκινώντας με λίγους εργαζόμενους και μεγαλώνοντας σταδιακά.

Οι πολυτιμότεροι πόροι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι προκλήσεις που τους απειλούν

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην καλή λειτουργία μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Όταν όλα λειτουργούν ομαλά, εργαζόμενοι και πελάτες είναι ευχαριστημένοι και η επιχείρηση αναπτύσσεται. Ας δούμε μερικούς από τους πολυτιμότερους πόρους μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, που συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία της:

Γραφεία και Εγκαταστάσεις

Μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κατάλληλο χώρο ή/και εξοπλισμό. Ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποείται, μια επιχείρηση θα χρειάζεται γραφεία, εξοπλισμό, αποθηκευτικό χώρο για εμπορεύματα, και άλλα. Η κτηριακή υποδομή μιας επιχείρησης είναι περισσότερο ευάλωτη από όσο νομίζουμε, αν αναλογιστούμε ότι περίπου το 33% των ζημιών – ύψους 12 εκ. ευρώ – που σημειώθηκαν σε περιουσίες μέσα στο 2021, προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Πηγή: ΕΑΕΕ). Οι κυριότερες απειλές είναι οι κλοπές και οι φυσικές καταστροφές.

Ανθρώπινο δυναμικό

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο μιας επιχείρησης, η καρδιά και το μυαλό της, που ενισχύει την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή της. Οι εργαζόμενοι έχουν κι εκείνοι να αντιμετωπίσουν απρόοπτα (όπως για παράδειγμα μια ξαφνική ασθένεια) καθώς και ανασφάλειες για το μέλλον, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό. Ένας εργοδότης σήμερα μπορεί να φροντίσει να εξασφαλίσει τις ανάγκες αυτές μέσα από ομαδικά προγράμματα υγείας και σύνταξης, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος τόσο του ίδιου όσο και του εργαζόμενου.

Περισσότερα στο Eurolife Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*