Το ΕΕΑ στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΑΔΕ για δημιουργία TEA Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Με την διαβεβαίωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου όπως και του Γενικού Γραμματέα και προέδρου της Επιτροπής Διαμεσολάβησης κ. Δ. Γαβαλάκη ότι το ΕΕΑ θα υποστηρίξει –και- οικονομικά την ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης σηματοδοτήθηκαν οι εργασίες της σχετικής Διαδικτυακής Ημερίδας που οργάνωσε η ΕΑΔΕ εστιάζοντας στο  Επαγγελματικό  Ταμείο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Αυτό διαμηνύθηκε στο πλαίσιο των χαιρετισμών που απηύθυναν στην εκκίνηση της Ημερίδας όπου ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση έχει εξελιχθεί σημαντικά και συμπληρωματικά στην θεσμική, νομοθετική, ποιοτική και συλλογικά κλαδική εξέλιξή της μπορεί να κάνει την μετάβαση ως κλάδος και σε νέες διαδικασίες που θα ενισχύσουν την πορεία της όπως η ίδρυση ΤΕΑ.

Ο κ. Γαβαλάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΑΔΕ,  αναφέρθηκε στην αξία των Επαγγελματικών Ταμείων, υπενθύμισε ότι είχε ξεκινήσει από το 2015 η σχετική πρωτοβουλία από την ΕΑΔΕ και διευκρίνισε ότι ο κλάδος διεκδικεί την ανάλογη φορολογική αντιμετώπιση των ατομικών συμβολαίων του κλάδου ζωής με τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα που παρέχονται στα ΤΕΑ. 

 

Σημαντική στην εξέλιξη της Ημερίδας την οποία συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ κ. Μ. Τζωρτζωρής ήταν η  συμμετοχή και παρέμβαση των εκπροσώπων των φορέων που συνθέτουν την ΕΑΔΕ και εκπροσωπούν ασφαλιστικούς  διαμεσολαβητές (ΠΟΑΔ κ. Ηλ. Τσολάκης, ΕΕΑΕ κ. Δημ. Λύχρου, ΕΣΑΠΕ κ. Ι. Τοζακίδης, ΣΕΜΑ κ. Μ. Τζωρτζωρής).

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας αναδείχθηκε πολλές φορές ότι μπορεί να γίνει η εκκίνηση του Ταμείου εφόσον υπάρξει ανάλογη συμφωνία και απόφαση από τα Σωματεία.

Σε αυτό το θέμα η πρώτη εικόνα προέκυψε από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε στο τέλος από τους συμμετέχοντες στην οποία καταγράφηκε καθολική θετική ανταπόκριση στην ίδρυση του Ταμείου.

Καθοριστική στην επιτυχία της πρωτοβουλίας ήταν η συμβολή των προσκεκλημένων ομιλητών. Μέσα από τις ομιλίες τους αναλύθηκε με πληρότητα το πλαίσιο και ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης του Ταμείου και παρουσιάστηκαν  τα οφέλη, που  προκύπτουν. Η παροχή πληροφόρησης των ειδικών ομιλητών ήταν ισχυρά κατατοπιστική ανοίγοντας ουσιαστικά το πεδίο γνώσης για το επόμενο βήμα που χρειάζεται για την δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Επαμεινώνδας Ατσαβές – Δικηγόρος, Πρόεδρος Δ.Σ. στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τέως Υποδιοικητής e- ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ- παρουσίασε στοιχεία για τα ισχύοντα στο κρατικό σύστημα ασφάλισης και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων.

Ακολούθως αναλύθηκαν τα ειδικά χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας των Ταμείων. Δόθηκαν χρήσιμα στοιχεία, και υπήρξε ευρεία ενημέρωση σε θέματα καθοριστικά για την εκκίνηση και λειτουργία ενός Ταμείου από τους κυρίους :  Γιώργο Κεντούρη, Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο AON SOLUTIONS, μέλος ΕΛΕΤΑΕ, και  Κωνσταντίνο Νικολάου – Σύμβουλο Αναλογιστή και Διαχειριστή Κινδύνου, Γενικό Διευθυντή της Prudential Β. Marghios & Partners.

Το ενδιαφέρον που καταγράφηκε από τους συμμετέχοντες για την εκκίνηση του Ταμείου είναι δεδομένο και αναμένεται η περαιτέρω επικοινωνία του θέματος στα μέλη των φορέων εκπροσώπησης ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Τεκμηριώθηκε από τους ειδικούς ότι «δεν είναι απαγορευτικό να ιδρυθεί ένα Ταμείο» και δόθηκε πληθώρα απαντήσεων σε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν την δημιουργία του κλαδικού αυτού Ταμείου.

Αναλύθηκαν πολλές παράμετροι που αφορούν την συμμετοχή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε αυτό και επισημάνθηκαν θέματα όπως η σημασία που θα έχει η ένταξη μεγάλου ηλιακού εύρους επαγγελματιών καθώς επισημάνθηκε ότι στο κλάδο επεκτείνεται η περίοδος συνταξιοδότησης. 

Διασαφηνίστηκαν διάφορα θέματα και τονίστηκε η ευκαιρία της αρωγής του Επιμελητηρίου.

Έγινε ξεκάθαρο ότι εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τα Σωματεία και ξεκινήσουν οι εργασίες ίδρυσης του Ταμείου τότε το ΕΕΑ θα είναι αρωγός και θα στηρίξει την εκκίνηση οικονομικά αλλά και ευρύτερα εφόσον χρειαστεί με τις υποδομές του.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων χαιρέτισαν το γεγονός και αναμένεται να μεταφέρουν στα μέλη τους τα όσα αφορούν την ίδρυση του Ταμείου οπότε και θα καταγραφούν επισημάνσεις, ενδιαφέρον, τυχόν προβληματισμοί και άλλα στοιχεία τα οποία θα κατατεθούν στην ΕΑΔΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*