Σε πόσα δισ. ανέρχονται οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές;

Σε περισσότερα από 35 δισ δολάρια εκτιμώνται οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο του 2022, ποσό
που υπερβαίνει κατά πολύ τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Αυτό προσδιορίζεται από τις πρώτες προσεγγίσεις του Swiss Re Institute.

Όμως αυτό το ποσό αναφέρεται στις ασφαλισμένες περιπτώσεις όταν την ίδια στιγμή οι ανασφάλιστες είναι πολύ περισσότερες.

Σύμφωνα με τον Jerome Jean Haegeli, Chief Economist του Swiss Re’s Group, το 75% όλων των φυσικών καταστροφών είναι ανασφάλιστο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες εάν υπήρχε ασφάλιση και σε όλες τις περιπτώσεις ζημιών.

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί, όπως αναφέρει ο κ. Haegeli, ότι τα μεγάλα κενά προστασίας επιδεινώνονται παγκοσμίως από τη σημερινή κρίση του κόστους ζωής. Σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας , από τους κλιματικούς κινδύνους.

Τα ανθρωπογενή γεγονότα προκάλεσαν πρόσθετες ασφαλισμένες ζημίες ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ανεβάζοντας τις συνολικές ασφαλισμένες ζημίες από καταστροφές σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν γενικότερα εκπρόσωποι της Swiss Re η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και η παγκόσμια οικονομία.

Από το περιοδικό ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*