AON: Στα 227 δις δολάρια το κόστος των φυσικών καταστροφών παγκοσμίως φέτος

Οι παγκόσμιες απώλειες από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022 ήταν κοντά στον μέσο όρο του συνόλου του 21ου αιώνα. Την ίδια ώρα, οι συνολικές απώλειες που υπέστη ο ασφαλιστικός τομέας αναμενένεται να υπερβούν σημαντικά τους μέσους όρους των περιόδων που ξεκινούν από το 2000 και από το 2012, αναφέρει η νέα μελέτη της ΑΟΝ, “Q3 Global Catastrophe Recap”. 

Όσον αφορά τον τυφώνα ΙΑΝ που έπληξε τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι συνολικές απώλειες πιθανότατα θα ανέλθουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις των οικονομικών απωλειών το τρέχον έτος έως και το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΑΟΝ, εκτιμώνται σε 227 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 99 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να καλυφθούν από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Ενώ οι δευτερεύοντες κίνδυνοι όπως η σφοδρή θύελλα και οι πλημμύρες κυριάρχησαντο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι απώλειες από τους πρωτογενείς κινδύνους επιταχύνθηκαν το τρίτο τρίμηνο λόγω της δραστηριότητας του τροπικού κυκλώνα στον Ατλαντικό και στον Δυτικό Ειρηνικό. Ο Ian αναμένεται να είναι το πιο δαπανηρό μεμονωμένο καιρικό γεγονός για το έτος, και ενδεχομένως ένα από τα πιο δαπανηρά συμβάντα ασφαλισμένων ζημιών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν την περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό ζημιών από την απαρχή του έτους έως σήμερα (σ.σ. 114 δισεκατομμύρια δολάρια), με την APAC (56 δισεκατομμύρια δολάρια) και την EMEA (42 δισεκατομμύρια δολάρια) να καταλαμβάνουν τη 2η και 3η θέση. Οι απώλειες στις ΗΠΑ και στην περιοχή EMEA ήταν πάνω από το μέσο όρο, ενώ στην APAC καταγράφηκαν απώλειες κάτω του μέσου όρου. Οι επαναλαμβανόμενες συνθήκες La Niña και η πιθανότητα πέραν της κανονικής δραστηριότητας των τυφώνων μπορούν δυνητικά να πυροδοτήσουν σημαντικά γεγονότα στο τελευταίο τρίμηνο, με πρόσθετο κόστος που προκύπτει από την πληθωριστική πίεση, αναφέρει η ΑΟΝ.

Οι αναμενόμενες ασφαλισμένες απώλειες από τον τυφώνα Ian αποτελούν σημαντικό μέρος των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών. Οι απώλειες στις ΗΠΑ καταλαμβάνουν πλέον περισσότερο από το 70% των συνολικών ασφαλισμένων ζημιών από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο Q3 Global Catastrophe Recap .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*