Απογοητεύουν τα ομόλογα- Πάνω από 4% το treasury πρώτη φορά από το 2008

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Απογοητεύει σήμερα η εικόνα στην αγορά ομολόγων συνολικά με την απόδοση (επιτόκιο) στο αμερικανικό δεκαετές να έχει ξεπεράσει για πρώτη φορά από το 2008 το επίπεδο του 4% και να κινείται ανοδικά στο 4,09%-4,10%.

Την ίδια στιγμή η απόδοση στο το αντίστοιχο ελληνικό δεκαετές ομόλογο ξεπέρασε για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα το 5% και για τρίτη φορά στο μήνα. Το ελληνικό δεκαετές παλεύει σε μία δύσκολη περίοδο να κρατηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλά το συνολικό κλίμα παρά τις αντοχές που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία, το μαξιλάρι των ρευστών διαθεσίμων του δημοσίου και τη μακροχρόνια διάρθρωση του χρέους, ωστόσο πραγματοποιεί χαμηλές πτώσεις και δυσκολεύεται.

Η απόδοση επανήλθε ήδη τρεις φορές μέσα σε ένα μήνα πάνω από το 5%, καθώς μικρές πωλήσεις τίτλων την ανεβάζουν.

Η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων πλήττει τα ομολογιακά Αμοιβαία και δυσκολεύει το δανεισμό του δημοσίου ο οποίος έχει μείνει χαμηλά στα απολύτως απαραίτητα για να κινείται η αγορά. Παράλληλα πλήττονται διεθνώς τα συνταξιοδοτικά Ταμεία και ειδικά όσα έχουν να καλύψουν βραχυχρόνιες υποχρεώσεις για εξόφληση συνταξιούχων.

Το παράδοξο είναι ότι η απόδοση στο δεκαετές βρετανικό gilt μετά την πίεση των προηγούμενων ημερών αντιστέκεται και παλεύει να μείνει κάτω από το 4% πέριξ του οποίου κινείται έχοντας βραχυχρόνια καλύτερη εικόνα από από αμερικανικό treasury.

Όλα αυτά συμβαίνουν με τα στερλίνα να υποχωρεί μένοντας κάτω από τα 1,13 δολάρια στα 1,1227 δολάρια, με τα ομόλογα που δεν υποχωρούν να είναι τα ιαπωνικά της Βραζιλίας, της Λιθουανίας του Μεξικού και της Τουρκίας!!!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*