H ασφαλιστική συνείδηση και η ευθύνη της Πολιτείας…

Το Insurance Intermediaries Forum 2022 ανέδειξε όλα τα τελευταία νέα γύρω από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και τη «μεγάλη εικόνα» που διαμορφώνεται για το κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που διεξήχθη στο PANEL III του συνεδρίου με θέμα «Ευκαιρίες Ανάπτυξης στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση». Στο πάνελ συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- η κα. Δήμητρα – Ιωάννα Λύχρου Πρόεδρος, Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ).

Ξεκινώντας, η κα Λύχρου στάθηκε στο ζήτημα της στασιμότητας της αγοράς, ως προς την παραγωγή ασφαλίστρων, λέγοντας ότι  πρόκειται για “ένα θέμα που μας απασχολεί πολλά χρόνια, η συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας παραμένει πολύ χαμηλά”.

Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην στασιμότητα αυτή σύμφωνα με την κα Λύχρου είναι πολλοί:

“Αν υπάρχει αυτό το ζήτημα της ασφαλιστικής συνείδησης σαν γεγονός, η έλλειψη αυτής της συνείδησης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η Πολιτεία. Σε κλάδους που θα μπορούσε να είναι αρωγός η ασφαλιστική αγορά, είναι το κράτος τελικά που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο. Το έχουμε δει σε πολλούς κινδύνους, πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές. Όταν στον πολίτη περνάει το μηνυμα ότι η πολιτεία θα σε αποζημιώσει, αυτό οδηγεί τον πολίτη σε μια τέτοια συλλογιστική. Μία ακόμη ευθύνη της Πολιτείας είναι πως δεν έχει επιδείξει θέληση να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει προκειμένου να βελτιώσει τη φορολογική πολιτική της στο θέμα των ασφαλίστρων και των κινήτρων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της αγοράς”.

Μία ακόμη ευθύνη που άπτεται στην Πολιτεία σύμφωνα με την κα Λύχρου είναι το γεγονός ότι δεν περνά μέσα από τα σχολεία η έννοια της αποταμίευσης.

Όσο για την ίδια την αγορά, η ευθύνη της κατά την κα Λύχρου έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει δημιουργήσει μια συνολική καμπάνια ενημέρωσης για το αγαθό της ασφάλισης. “Συμβαίνει σε επίπεδο εταιρείας αλλά δεν έχει γίνει κάτι συνολικό και αυτό είναι και δική μας ευθύνη. Σαν κλάδος κάνουμε κάθε χρόνο κάποιες εκδηλώσεις, μένουν ωστόσο μόνο στο δικό μας κλειστό περίγυρο. Εμείς σαν ασφαλιστική διαμεσολάβηση αποφασίσαμε ότι είναι πρώτιστο μέλημά μας, έτσι σε συνεργασία με το ΕΙΑΣ και το ΕΕΑ προωθούμε μια γενναία καμπάνια, που θα μιλά για το επάγγελμά μας και το αγαθό της ασφάλισης” είπε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*