Α. Σαρρηγεωργίου: Ζούμε σε μια εποχή που αλλάζουν τα πράγματα με εκθετική ταχύτητα

Το 3rd Insurance Intermediaries Forum επιχειρεί να αναδείξει όλα τα τελευταία νέα γύρω από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις τεκτονικές αλλαγές με τη ραγδαία άνοδο της τεχνολογίας, τις συνέπειες της πανδημίας, τους αναδυόμενους οικονομικούς κινδύνους από τις αλλαγές στις ισορροπίες παγκοσμίως και τις διακυμάνσεις στον ενεργειακό χάρτη. Όλα αυτά καθιστούν τους ανθρώπους της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης όχι απλά αναγκαίους για τους ασφαλισμένους, αλλά τους πλέον καταρτισμένους επαγγελματίες, που αποτελούν ουσιαστικά τον απαραίτητο σύμβουλο δίπλα σε κάθε ασφαλισμένο.

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου Πρόεδρος ΔΣ, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife FFH

Επιγραμματικά αναφέρθηκε σε τρία στοιχεία της πραγματικότητας:

-γενική κατάσταση στην ελληνική οικονομία και πως διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την αγορά

-κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο και που βρισκόμαστε σε σχέση με την ασφαλιστική αγορά

-πως συντίθενται στην πραγματικότητα αυτά που βιώνει ο μεσολαβητής 

Ο κ. Σαρρηγεωργίου έδωσε στίγμα για τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και συζητιούνται σε κύκλους εκτός συνόρων, μετά τις επαφές που είχε με την ιταλική ένωση ασφαλιστών. Όπως είπε, τυπώθηκε χρήμα για τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά αμέσως μετά προστέθηκε ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, με συνέπεια τα γερμανικά επιτόκια να παραμένουν αρνητικά. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο κόσμος αλλάζει γρήγορα.

“Ζούμε πολλά χρόνια συνεχών κρίσεων, όμως η αγορά πάει καλά, αλλά σε μια πραγματικότητα, με πληθωρισμό, και η ζήτηση πιέζεται. Τα στοιχεία ενεργητικού απομειώνονται με ένα bear market σε ομόλογα και μετοχές. Η ασφαλιστική αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου βρίσκεται στάσιμη. Ωστόσο παραμένει σταθερή μέσα σε συνθήκες καταστροφής. Και τα solvency rates είναι στo 200%.

Το solvency 2 και η εποπτεία από την ΤτΕ μας έκανε καλό. Η ευρωπαϊκή και η ελληνική ασφαλιστική αγορά κουβαλούν τα δίπλα κεφάλαια από αυτά που ζητάει το ήδη επιβαρυμένο solvency 2 (υπό revision). Το κλίμα που υπάρχει στη ευρωβουλή είναι απογοητευτικό. Μπορεί να ψηφίσουν τον πιο απογοητευτικό νόμο. Από εκεί ξεκινάνε όλα.

Ζούμε σε μια εποχή που αλλάζουν τα πράγματα με εκθετική ταχύτητα σε όλο τον χρηματοοικονομικό κλάδο. 

Η συνταγή για μένα είναι το επάγγελμα του ασφαλιστή να είναι πολύ υψηλό. Το μέλλον έχει προοπτική” τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*