Ο κοινωνικός πληθωρισμός “αγκάθι” για τους ασφαλιστές

Ζούμε στην εποχή του υπέρμετρου πληθωρισμού, με τις τιμές σε ενέργεια και υλικά αγαθά να έχουν φθάσει σε ακραία επίπεδα. Στον κόσμο της ασφάλισης, η αύξηση του πληθωρισμού συνεπάγεται την αύξηση των τιμών στα ασφάλιστρα, μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση ώστε να μην χαθεί η “παρτίδα” της παραγωγής.

Όμως η ασφάλιση, εδώ και καιρό, βιώνει και ένα άλλο είδος πληθωρισμού, ως αποκύημα της οικονομικής κρίσης εν μέρει, γνωστού ως “κοινωνικός πληθωρισμός”.

Επί της ουσίας ο κοινωνικός πληθωρισμός αφορά το αυξανόμενο κόστος των ασφαλιστικών αξιώσεων που προκύπτουν από συνθήκες όπως η αύξηση τoυ αριθμού των δικαστικών διαφορών, οι διαφοροποιήσεις στην ερμηνεία της ευθύνης, οι πιο φιλικές προς τους ενάγοντες νομικές αποφάσεις. Και ενώ οι βασικές συνιστώσες που οδηγούν τον κοινωνικό πληθωρισμό είναι εμφανείς εδώ και αρκετό καιρό, οι επιπτώσεις τους στον ασφαλιστικό κλάδο παγκοσμίως γίνονται περισσότερο εμφανείς την τελευταία πενταετία. Ακόμη πιο έντονα έχουν γίνει αισθητές την περίοδο από την εμφάνιση της πανδημίας κι έπειτα, οπότε δικαστικές αξιώσεις για την ευθύνη γιατρών επί παραδείγματι έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Geneva Association οι ασφαλιστές έχουν αρχίσει να ανησυχούν εξαιτίας αυτής της τάσης, καθώς ο κοινωνικός πληθωρισμός είναι απρόβλεπτος και επί της ουσίας δεν μπορεί να “μετρηθεί” σε πραγματικούς αριθμούς, όπως άλλες κατηγορίες κινδύνων. Και αυτό διότι ο κοινωνικός πληθωρισμός συνδέεται άρρηκτα με την ανθρώπινη φύση και τις νέες κοινωνικές συμπεριφορές. Για τους underwriters δε, η διατήρηση ή η διόγκωση του κοινωνικού πληθωρισμού αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση γιατί όχι μόνο έχουν να αναλάβουν απαιτήσεις που εμφανίζονται στο παρόν, αλλά πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους θέματα που κλιμακώνονται και μένουν να φανούν στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, η αύξηση της τιμής των ασφαλίστρων μπορεί να μην επαρκεί για την κάλυψη του κόστους των αποζημιώσεων.

Για τον λόγο αυτό, ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να θωρακιστεί νομικά με αποτελεσματικό τρόπο, αιτούμενος να υπάρξουν νομικά όρια στην ευθύνη.Ένα ακόμη μέτρο προστασίας είναι να δημιουργούν προϊόντα που θα “περιχαρακώνουν” τον κλάδο από τις όποιες επιπτώσεις του κοινωνικού πληθωρισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*