ΕΦΚΑ: Σε πλεόνασμα 734 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο από έλλειμμα πέρυσι

 

Σε πλεόνασμα από έλλειμμα γύρισε ο ΕΦΚΑ το δεύτερο τρίμηνο φέτος. Το πλεόνασμα έφθασε τα 734 εκατ. ευρώ από έλλειμμα 375 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, το οποίο σημαίνει βελτιωμένο αποτέλεσμα 1,109 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των Ταμείων στο δεύτερο τρίμηνο 2022.

Τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 1,9 δις ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών, αλλά και οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 867 εκατ. ευρώ.

Στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών είναι αυξημένα κατά 1.031 εκατ. ευρώ, οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αυξημένες κατά 138 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις υπέρ τρίτων είναι αυξημένες κατά 500 εκατ. ευρώ και τα άλλα έσοδα είναι αυξημένα κατά 306 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον επιχειρηματικό κόσμο σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού (και την επακόλουθη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος) τα οποία «φούσκωσαν» τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ πολλοί οφειλέτες έχασαν τις ρυθμίσεις τους.

Σύμφωνα με την 2η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2022 του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του Ιουνίου 2022 διαμορφώθηκε στα 43,4 δις ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση 590,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αύξηση αυτή προέρχεται όχι τόσο από την αύξηση στις κύριες οφειλές, (180 εκατ. ευρώ), όσο κυρίως από τα πρόσθετα τέλη (410,4 εκατ. ευρώ), όπως αναφέρει στην Έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*