Cyber Insurance: Ασφάλιστρα, τάσεις και προοπτικές σήμερα – τι απασχολεί τους ασφαλιστές

του Βάιου Κρόκου

Η αύξηση στα ασφάλιστρα και στο loss ratio απασχόλησε τα τελευταία χρόνια την αγορά του Cyber Insurance, όμως οι προοπτικές ανάπτυξης είναι δεδομένα μεγάλες για τον κλάδο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της PwC, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα μέχρι το 2030 στο τομέα του cyber insurance εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα $7,5 δισ.

Σήμερα, οι ασφαλιστές επανέρχονται σταδιακά στην κάλυψη των εν λόγω κινδύνων μετά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, ενώ νέοι παίκτες (insurtechs) ξεπροβάλλουν στο προσκήνιο.

Σε εκδήλωση της ΕΑΕΕ, ειδικευμένα στελέχη έθεσαν επί τάπητος όλα τα παραπάνω, αναλύοντας τις τάσεις και τα χαρακτηριστικά που έχει λάβει η αγορά. Μια αγορά που συνεχώς μετασχηματίζεται μιας και οι κυβερνοεγκληματίες βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά…

Κλείδι η κουλτούρα σε έναν Οργανισμό

“Η εμφάνιση της πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει με εμφατικό τρόπο την σημασία της ψηφιοποίησης, προκειμένου οι κοινωνίες να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό ακραίες και απρόβλεπτες συνθήκες. Τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα ωστόσο η αυξανόμενη εξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες οδηγεί αναπόφευκτα στην αύξηση των κινδύνων ψηφιακής ασφάλειας και σε ανάλογη αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται πάντα στις εξελίξεις και τις καινοτομίες.

Οι πρώτες καλύψεις cyber έλαβαν χώρα πριν 25 χρόνια, ενώ τώρα έχουν – περισσότερο από ποτέ – μεγαλύτερη σημασία. Η κάλυψη όμως είναι ένα μέρος της αναπροσαρμογής: Κάνοντας μια ανασκόπηση σε ζημιές που έχουμε διαχειριστεί ως εταιρεία υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Μπορεί να υπάρχουν τμήματα IT, κεφάλαια, υποδομές, αλλά το σημείο «κλειδί» είναι η σωστή κουλτούρα που πρέπει να υπάρχει σε έναν οργανισμό ώστε να είναι πραγματικά ασφαλής.

Το περιβάλλον είναι δυναμικό, ο αγώνας για την ασφάλεια έναντι αυτών των κινδύνων είναι συνεχής (δίχως γραμμή τερματισμού). Μεγαλύτερη αξία έχουν ίσως τα άυλα μέσα (κουλτούρα εργαζόμενων – οργανισμού) έναντι των υλικών (hardware και software). Πλέον το ζήτημα αυτό – κυβερνοκίνδυνοι και ανάγκη cyber ασφάλισης – δεν αφορά απλά τα τμήματα IT μιας επιχείρησης αλλά την ίδια τη διοίκηση”, σημείωσε κατά την ομιλία του ο Giuseppe Zorgno, Πρόεδρος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης & Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ.

Από τη πλευρά του ο Stephen Simchak, Chairman (GFIA) Cyber Risks Working Group ανέλυσε τις διεθνείς τάσεις και το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί (κόστος, όρια, καλύψεις κ.α), αναδεικνύοντας τα οφέλη του cyber insurance.

 

 

Ransomware: Πιο κερδοφόρο και από διακίνηση κοκαϊνης;

Εντυπωσιακή ήταν η αναφορά, μεταξύ άλλων, του Marco Henrique, Senior Vice President, Guy Carpenter πως το ransomware όχι μόνο αποτελεί τη κορυφαία απειλή αλλά είναι και πιο κερδοφόρο από τη διακίνηση κοκαϊνης.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η αγορά έχει αποκομίσει εμπειρία από το 2015 και μετά, όμως ο κλάδος συνεχώς μετασχηματίζεται και οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες και σύνθετες.

Για τη νέα κανονικότητα που δημιούργησε η πανδημία μίλησε ο Shay Simkin, Global Head of Cyber, Howden Group, σημειώνοντας πως οργανισμοί εξαρτώνται πλέον από τις τεχνολογίες περισσότερο από ποτέ. Οι κυβερνοεγκληματίες παραμένουν ένα βήμα μπροστά, συμπλήρωσε λέγοντας πως οι κυβερνοεπιθέσεις σε Συστήματα Υγείας βρίσκονται στη κορυφή των προτιμήσεων των κυβερνοεγκληματιών.

Περαιτέρω στοιχεία για το που βρίσκεται η αγορά σήμερα τέθηκαν επί τάπητος σε ειδικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι Εύη Αθανασίου, Insurance Manager General Insurance, Interasco, Χρήστος Βιδάκης, Cyber Risk Leader | Partner | Risk Advisory, Deloitte, Κώστας Βούλγαρης, FI Underwriting Manager, MEDI Cluster, Financial Lines Manager, Greece, AIG, Ιωάννης Μωραΐτης, Διευθυντής, Διεύθυνση Ζημιών Πυρός & Λοιπών Γενικών Κλάδων, Εθνική Ασφαλιστική και συντονιστή τον Ερρίκο Μοάτσο, Πρόεδρο Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, ΕΑΕΕ.

Μεταξύ άλλων, όπως ειπώθηκε:

-Οι ανάγκες για cyber insurance εκτείνονται σε όλα τα επίπεδα και λύσεις δίνονται με direct συμβόλαια, συμπληρωματικές υπηρεσίες σε παραδοσιακά συμβόλαια, ενώ μελλοντικά αναμένεται να αναπτυχθεί και η προσωπική ασφάλιση.

-Το πρώτο «καμπανάκι» υπήρξε το GDPR, γεγονός που έφερε τις διοικήσεις και τα στελέχη των εταιρειών προ των ευθυνών. Ως εκ τούτου, υπήρξε μεγαλύτερη κατανόηση απ’ όλους πως οι κυβερνοκίνδυνοι αφορούν όλους.

-Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μέση τιμή πτώσης της μετοχής μιας εισηγμένης μετά από μια «επίθεση» υπολογίζεται στο 5%.

-Την ίδια ώρα, έγινε κατανοητό πως οι κυβερνοεπιθέσεις πλήττουν σοβαρά τη φήμη μιας επιχείρησης, χάνοντας την εμπιστοσύνη πελατών, συνεργατών κ.α

-Σήμερα διαφαίνεται πως υπάρχει μεγάλη οργάνωση των κυβερνοεγκληματιών και συνεργασία (οι μεγάλες επιθέσεις γίνονται με 3-4 ομάδες), γεγονός που δυσκολεύει την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, αν και νο1 αιτία των επιθέσεων είναι το ανθρώπινο λάθος.

– Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να εξετάσουν τα χαρτοφυλάκια τους για το λεγόμενο silent risk που μπορεί να είναι εκτεθειμένες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*