Θωρακίζοντας την περιουσία ενάντια στις φυσικές καταστροφές

Όσο προχωρά η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται όλο και πιο ορατές στην καθημερινότητά μας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια.

Μόνο την τελευταία διετία, η Ελλάδα αντιμετώπισε χιονοπτώσεις, εκτεταμένες πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις που συχνά οδήγησαν σε πλημμύρες, και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.

Σε αυτό το κλίμα είναι λογικό να αναρωτηθείς πώς μπορείς να προστατέψεις το σπίτι σου ενάντια στις φυσικές καταστροφές, καθώς είναι δύσκολο να τις προβλέψεις κι αν η περιουσία σου βρεθεί στο πέρασμά τους, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις.

Είναι όμως καθαρά θέμα τύχης; Για το αν θα αντιμετωπίσεις κάποια φυσική καταστροφή, είναι. Για το αν μπορείς να προστατέψεις την περιουσία σου όμως, δεν χρειάζεται να το αφήσεις στην τύχη.

Οι λιγότερο προστατευμένοι στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθεκτικότητας στις Φυσικές Καταστροφές του Swiss Re Institute, οι Έλληνες είναι απροστάτευτοι κατά 97% απέναντι στις φυσικές καταστροφές (75% σε παγκόσμιο επίπεδο). Η βαθμολογία του δείκτη προκύπτει από τον βαθμό των ετήσιων αναμενόμενων απωλειών από ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες και σεισμούς που καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλιση.

Στην Ελλάδα για το 2021, από τις περιουσίες που εκτέθηκαν σε φυσικές καταστροφές μόνο το 3% περίπου ήταν ασφαλισμένες, ενώ υπολογίζεται ότι το παγκόσμιο κενό προστασίας από φυσικές καταστροφές ξεπέρασε τα 250 δισ δολάρια.

Για εκείνους που είναι ασφαλισμένοι, μπορούμε να δούμε πώς διαμορφώνονται τα κόστη από τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το 2021:

  • Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που εκδόθηκαν το 2021, δηλώθηκαν 15.802 ζημιές εντός της ίδιας χρονιάς (52,3% για κατοικίες και το υπόλοιπο για εμπορικές επιχειρήσεις, γραφεία, ξενοδοχεία, κλπ).
  • Εντός του 2021 πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους €34,7 εκατ. (€11,7 εκατ. για κατοικίες και €23 εκατ. για λοιπούς κινδύνους).
  • Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων να φτάσει τα €230,9 εκατ. και τα €282,8 εκατ. σε βάθος εννεαετίας.
  • 8.252 ζημιές σημειώθηκαν σε κατοικίες το 2021, με το 26% να οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα και το 12% σε πυρκαγιές.
  • Παρότι το ποσοστό των πυρκαγιών φαίνεται μικρότερο, αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2021, το 44% αφορούσαν σε ζημιές από πυρκαγιά.

Αποζημιώσεις από Φυσικές Καταστροφές

Η πολιτική των αποζημιώσεων από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 2018. Οι αποζημιώσεις που ορίζονται σύμφωνα με το υπουργείο έχουν ως εξής:

  • 600 Ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για κάλυψη αναγκών (επιπλέον 600 Ευρώ σε πολύτεκνες οικογένειες και επιπλέον ενίσχυση 600 Ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες)
  • Οικονομική ενίσχυση έως 6000 Ευρώ κατά νοικοκυριό, για επισκευές ή αντικατάσταση οικοσκευής
  • Οικονομική ενίσχυση 4500 Ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Με τη συχνότητα των φυσικών καταστροφών, έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα στον ιστότοπο του υπουργείου με πληροφορίες για την υποστήριξη με βάση συγκεκριμένα συμβάντα.

Περισσότερα στο eurolife blog

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*