Ο πληθωρισμός και το στοίχημα για διατήρηση και νέα παραγωγή

Μάχη τόσο για τη διατήρηση όσο και για νέα παραγωγή καλούνται να δώσει η ασφαλιστική αγορά, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό και με έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανεβάζουν τον ΔΤΚ στο 8,1% για φέτος από το 5,1% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Μαρτίου και 6,8% του Ιουνίου.

Στην Ελλάδα τα πιο πρόσφατα στοιχεία στα τέλη Αυγούστου ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,1%. Μόλις χθες η ΕΚΤ προχώρησε σε μια γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% (στο 1,25% πλέον) για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Στελέχη της αγοράς έχουν επισημάνει τις αυξήσεις που παρατηρούνται στο κόστος των αποζημιώσεων ελέω πληθωρισμού, παράγοντας που θα φέρει εύλογες αυξήσεις σε ασφάλιστρα.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στη τιμολογιακή πολιτική και τις ενδεχόμενες αυξήσεις στα ασφάλιστρα που θα προκύψουν, μιας και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αλλά και οι πολίτες – ασφαλισμένοι θα βιώσουν φέτος μεγαλύτερες δυσκολίες στις δαπάνες τους.

Το στοίχημα για διατήρηση της παραγωγής ή να κερδηθεί νέα παραγωγή παραμένει μεγάλο.

Η “απαγκίστρωση” – για όσους μπορούν – από το Αυτοκίνητο και η περαιτέρω έμφαση σε Λοιπές Γενικές Ασφαλίσεις, Καλύψεις στον αγροτικό τομέα, Επιχειρηματικοί Κίνδυνοι, Υγεία, Αστική Ευθύνη κ.α αποτελούν επίσης ένα “στοιχημα” για τη στήριξη των εργασιών.

Στον αντίποδα, η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να δώσει περαιτέρω αξία στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως είθισται σε περιόδους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, προσφέροντας κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της αγοράς σήμερα κάνουν λόγο για ένα δύσκολο τοπίο, όμως όπως σημειώνουν “η αγορά είναι μαθημένη στα δύσκολα”.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*