Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση από το 2023 βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Κορύφωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προβλέπει εν συνεχεία πτώση το 2023 προτού υποχωρήσει κοντά στο στόχο 2% της ΕΚΤ το αμέσως επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  ο πληθωρισμός μπορεί να αγγίξει το 9% αυτό το μήνα και ενδεχομένως να συνεχίσει να κινείται σε διψήφιο νούμερο έως τα τέλη του έτους με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου θα συνεχίζουν να επηρεάζουν την κατανάλωση με κίνδυνο να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε ύφεση.

«Κατά την άποψή μου, φέτος θα δούμε τον πληθωρισμό να κορυφώνεται και εν συνεχεία θα παρατηρήσουμε μία σταθερή αποκλιμάκωση, θα υποχωρήσει σταδιακά το 2023 και θα αρχίσει να συγκλίνει προς το στόχο της ΕΚΤ το 2023», τόνισε ο κ. Στουρνάρας σε συνέδριο στην Αυστρία.

Προοπτικές Ανάπτυξης

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, είπε ότι ο κίνδυνος επιβράδυνσης είναι υπαρκτός, όμως εκτιμά ότι η περαιτέρω αλλά σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής είναι η ενδεδειγμένη πολιτική.

Ο ίδιος θεωρεί ως ουδέτερο το  επίπεδο μεταξύ 0,5% και 1,5%, δηλ. το επίπεδο αυτό των επιτοκίων που ούτε περιορίζει ούτε και ενισχύει την ανάπτυξη. Ανέφερε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να κάνει πολύ μεγάλα βήματα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*