H ERGO για τη Κλιματική Αλλαγή: Δεν είναι μύθος – μας χτυπάει τη πόρτα και απαιτεί δράση

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εδώ. Αποτελεί μία πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε καθώς επηρεάζει σε πολλά επίπεδα την καθημερινότητά μας. Η καταστροφή που έχει προκαλέσει αθροιστικά για πολλά χρόνια ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλέον σημειώνονται και στην Ελλάδα – όπως οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πλημμύρες – αλλά και για την αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας που οδηγούν σε πυρκαγιές μεγαλύτερης έκτασης και ισχύος σε σχέση με το παρελθόν.

To 2022, η δεύτερη επικαιροποιημένη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (IPCC) μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα αν θέλουμε να μετριάσουμε τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Η συγκεκριμένη έκθεση εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα, επισημαίνοντας ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άκρως ευάλωτο στις συνέπειες από την άνοδο της θερμοκρασίας της γης.

Στο πρόσφατο παρελθόν, έχουμε δει και στην Ελλάδα να καταγράφονται ακραία φαινόμενα όπως το 2019 οι θυελλώδεις άνεμοι στη Χαλκιδική, η πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 αλλά και το καλοκαίρι του 2021 οι μεγάλες φωτιές στη Βόρεια Εύβοια και την Αττική.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Climpact και διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), κ. Νίκο Μιχαλόπουλο, η θερμοκρασία στην Ελλάδα μπορεί να αυξηθεί έως το τέλος του αιώνα κατά 2,5 με 5 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα από την δεκαετία του ’90 και μετά, ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο επιταχύνεται κατά 2 με 3 φορές περισσότερο απ’ ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο με αποτέλεσμα η περιοχή να οδεύει προς ένα κλίμα πιο ξηρό και πιο θερμό με σημαντικές επιπτώσεις στην αλιεία και τη γεωργία και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Ανάκαμψη και ανθεκτικότητα πάνε μαζί

Η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει ένα φωτεινό σημείο. Από αυτό πρέπει να πιαστούμε και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε χρόνο και χρήμα: Μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού και να περιορίσουμε την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5° C, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα.  Και εδώ είναι που πρέπει ο καθένας να σκεφτεί την ατομική του ευθύνη (από την ανακύκλωση μέχρι τη με μέτρο χρήση του νερού και της ενέργειας) αλλά και τη συλλογική μας ευθύνη σε επίπεδο φορέων, κοινωνίας και κράτους.

πηγή: ERGO BLOG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*