Ασφάλιση: Κίνδυνοι και καλύψεις για την αγροτική παραγωγή

*του Νίκου Κανδύλη, Technical Manager Property, Casualty and Special Risks της ΑΠΟΛΛΩΝ Brokers

από το περιοδικό Broker’s Time του ΣΕΜΑ

Ο αγροτικός τομέας, με μέγεθος περίπου 9 δισ. ευρώ, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας. Τροφοδοτώντας επίσης τις μεταποιητικές εταιρίες τροφίμων, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σημασία του για την οικονομία.

Στη χώρα μας, εκτός από τον ΕΛΓΑ που είναι ο κρατικός Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, μόνο δύο ασφαλιστικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση του Τομέα αυτού.

Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ενδεικτικά, είναι είτε εξωτερικοί, όπως:

  • Έντομα, ζιζάνια
  • Ασθένειες
  • Άγρια ζώα
  • Πυρκαγιές
  • Ακραία καιρικά φαινόμενα (παγετό, χαλάζι, πλημμύρα, υπερβολικές βροχές, θύελλες, καύσωνας, πολικό ψύχος και χιόνι, κίνδυνοι από τη θάλασσα)

Είτε οικονομικοί, όπως:

  • Χαμηλή ζήτηση, χαμηλή ποσότητα παραγωγής
  • Αλλαγές σε επιδοτήσεις, φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές

Είτε προσωπικοί, όπως:

  • Ατυχήματα και θάνατοι αγροτών, ασθένειες

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει καθοριστικά τον αγροτικό τομέα, με πρόβλεψη των επιστημόνων για άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, τις επόμενες δεκαετίες και αντίστοιχα, για αισθητή μείωση των ετήσιων βροχοπτώσεων.

Πολλοί από τους παραπάνω εξωτερικούς κινδύνους μπορούν να ασφαλισθούν από τον Κλάδο των Αγροτικών ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα μπορεί να καλυφθεί η υπαίθρια φυτική παραγωγή, η παραγωγή εντός θερμοκηπίων και οι εγκαταστάσεις τους, αλλά και τα αγροτικά κτίρια, τα μηχανήματα, τα αγροτικά οχήματα, οι μεταφορές των προϊόντων, αλλά και οι αστικές ευθύνες (Γενική Αστική Ευθύνη, Εργοδοτική Ευθύνη, Ευθύνη Προϊόντος).

Ειδικά για την υπαίθρια φυτική παραγωγή, η αποζημίωση της ασφαλιστικής εταιρίας είναι συμπληρωματική της κάλυψης του ΕΛΓΑ, η ασφάλιση στον οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αναλάβει τον κίνδυνο και η ασφαλιστική αγορά. Εκτός από τους κινδύνους που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν και μια σειρά καλύψεων που λειτουργούν αυτόνομα, στο 100% και είναι π.χ. η φωτιά, η κατολίσθηση από σεισμό.

Οι αγροτικές ασφαλίσεις αποτελούν ένα δυναμικό κλάδο της ασφαλιστικής αγοράς ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής που περιγράφεται πιο πάνω, αλλά και στην ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου καθώς και στην ασφάλιση των ιχθυοκαλλιεργειών, τομείς με την ιδιαιτερότητά του ο καθένας.

Είναι απαραίτητο για κάθε μεσίτη να γνωρίζει το αντικείμενο, ώστε να μπορεί να προτείνει λύσεις στους πελάτες του συγκεκριμένου κλάδου, επενδύοντας σε έναν τομέα ασφάλισης ανερχόμενο και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στα χρόνια που έρχονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*