Woman using asthma inhaler

Affidea: Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Παρόλο που το καλοκαίρι είναι περίοδος ανεμελιάς και χαλάρωσης, οι αναπνευστικές παθήσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας.

Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, άσθμα, διάμεσα νοσήματα του πνεύμονα, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, βρογχιεκτασίες, κ.λπ.) πιθανώς, λόγω της μη τακτικής τους παρακολούθησης μέσα στην καραντίνα, να παραμέλησαν τον έλεγχο και να επιδεινώθηκαν, με συνέπεια την έκπτωση της πορείας της νόσου τους.

Στόχος είναι η παρότρυνση όλων των αναπνευστικών ασθενών να επανεκτιμήσουν, να ελέγξουν αλλά και να επαναπροσδιορίσουν θεραπευτικά την χρόνια πάθησή τους, πάντα με την βοήθεια του θεράποντα πνευμονολόγου τους για την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου αναπνευστικής ευεξίας.

Επιβάλλεται λοιπόν η θωράκιση του οργανισμού μας και ειδικά των πνευμόνων μας!

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

  1. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 70% αλκοόλ.
  2. Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα με άπλυτα χέρια.
  3. Αποφεύγετε τις χειραψίες και την σωματική επαφή.
  4. Προτιμάτε για έξοδο μέρη (εστιατόρια, καφέ, παραλίες) που τηρούν τους κανόνες ασφάλειας που συστήνει η πολιτεία.
  5. Χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη και ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

  1. Ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, με συμπτώματα βήχα, αυξημένη αποβολή πτυέλων και δύσπνοια, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους, μιας και τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις απορρύθμισης της νόσου τους.
  2. Ασθενείς με Βρογχικό Άσθμα αν εμφανίσουν βήχα, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, συριγμό/«σφύριγμα» στην αναπνοή, πιθανά έχουν εκτεθεί σε κάποιο αλλεργιογόνο ή οι εναλλαγές της θερμοκρασίας να τους προκαλέσουν κρίση βρογχικού άσθματος.
  3. Ασθενείς με Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΑΑΥ) επιβάλλεται να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους πριν την έναρξη των διακοπών τους, ώστε να ελέγξουν τον σωστό τρόπο λειτουργίας των συσκευών που χρησιμοποιούν καθημερινά κατά την διάρκεια του ύπνου τους (CPAP /BIPAP) αλλά και να επανεκτιμήσουν το σύνδρομο με report τελευταίων μηνών.
  4. Αλλαγή τρόπου ζωής με υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.
  5. Διακοπή καπνίσματος.
  6. Εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες και αργότερα, πάντα μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους για την εποχική γρίπη.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, γίνεται πιο αποτελεσματική η προστασία όλων μας αλλά και ιδιαίτερα των αναπνευστικών ασθενών που υπόκεινται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea από το 2005 προσφέρει υπεύθυνα ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας υψηλής αξιοπιστίας, επενδύοντας στην καινοτομία και στην τεχνολογία αιχμής. Δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο, εφαρμόζει διαδικασίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ασφάλειας των εξεταζόμενων και παράλληλα στη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού ιατρικού αποτελέσματος. Η επιστημονική ομάδα της Affidea αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης στην υγεία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας την κατάλληλη διάγνωση και εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υποστήριξη στους εξεταζόμενους που την επιλέγουν.

Καλό και ασφαλές καλοκαίρι σε όλους με υγιείς πνεύμονες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*