Οι δύσκολες ισορροπίες στο Κλάδο Αυτοκινήτου και η αύξηση των τροχαίων με ανασφάλιστα ΙΧ

Η επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά τη κίνηση στους ελληνικούς δρόμους είναι γεγονός εδώ και αρκετούς μήνες.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη από το σύνηθες, τόσο σε επίπεδο συμφόρησης όσο και σε επίπεδο τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Επικουρικό Κεφάλαιο, ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι ζημιές από ανασφάλιστα αυτοκίνητα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Ειδκότερα, οι εν λόγω ζημιές διαμορφώθηκαν στις 748 όταν ένα χρόνο νωρίτερα είχαν ανέλθει στις 614.

Δύσκολες ισορροπίες με τα ασφάλιστρα 

Παρά το γεγονός πως ως τώρα οι μεγάλοι όμιλοι με ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και αποθεματικά μπορούσαν να διατηρήσουν τις σταθερές – χαμηλές τιμές στα ασφάλιστρα, πληθαίνουν εκείνοι πως τονίζουν ότι η αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα είναι αναγκαία και απαραίτητη, για να καλυφθεί το κόστος των ζημιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή έντονων οικονομικών πιέσεων και νοικοκυριά – επιχειρήσεις, απόρροια της μειούμενης αγοραστικής δύναμης: Μία συνθήκη, δηλαδή, κατά την οποία οι τόσο οι αυξήσεις στα κόστη είναι δεδομένες όσο και η οικονομική δυστοκία σε καταναλωτές – ασφαλισμένους.

Ανοδικά η παραγωγή στο κλάδο

Σημαντικό στοιχείο το γεγονός πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 – παρά τη συνολική πτώση κατά 1,3% στο σύνολο της παραγωγής – ο κλάδος του αυτοκινήτου καταγράφει ανοδικές τάσεις ύστερα από καιρό, απόρροια του αυξημένου στόλου ΙΧ για την ίδια περίοδο και της μερικής ανακοπής – σταθεροποιήσης των τιμών στα ασφάλιστρα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, η παραγωγή στο αυτοκίνητο τη περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος κινήθηκε ανοδικά κατά 1,6% με 184,1 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως για το μήνα Μάρτιο (σε σχέση με το Μάρτιο του 2021) καταγράφεται άνοδος στη παραγωγή κατά 3%.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης πως για το μήνα Απρίλιο ο κλάδος σημειώνει άνοδο 4,2% και παραγωγή 63,48 εκατ. ευρώ.

«Καμπανάκι» Ζορμπά για ΕΠΥ, ασφάλιστρα αυτοκινήτου και νέα λουκέτα

Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν η παρέμβαση προ ημέρων του προέδρου της Επιτροπής Αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ και CEO της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής κ. Δημήτρη Ζορμπά, μιλώντας για τα πολύ χαμηλά ασφάλιστρα, εκφράζοντας τους φόβους τους για νέες ανακλήσεις, σε συνέχεια των εξελίξεων με τη City Insurance, μεταξύ άλλων.

διαβάστε εδώ αναλυτικά

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*