Τι πρέπει να προσέχουμε για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί στη σημερινή εποχή τον πιο διαδεδομένο τρόπο πραγματοποίησης των συναλλαγών μας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αλλαγή των συνθηκών διαβίωσής μας ανέδειξαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και της διεκπεραίωσης των οικονομικών και όχι μόνο υποχρεώσεών μας. Πλέον, πραγματοποιούμε τις περισσότερες συναλλαγές από τον υπολογιστή ή το κινητό μας, διευκολύνοντας τη ζωή μας και εξοικονομώντας μας πολύτιμο χρόνο.

Ωστόσο, μαζί με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, παρατηρήθηκε και η αύξηση των περιστατικών ηλεκτρονικής απάτης. Η τεχνολογία και το διαδίκτυο παρέχουν πολλές διευκολύνσεις, όμως συνεπάγονται και κινδύνους, για τους οποίους πρέπει να παραμένουμε ενήμεροι ώστε να προστατευόμαστε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να πραγματοποιούμε με ασφάλεια online αγορές και άλλες συναλλαγές;

• Δεν χρησιμοποιούμε τους ίδιους κωδικούς για την πρόσβαση σε e-banking, e-shops και τις κάρτες μας. Μπορεί η μέθοδος αυτή να μην είναι πολύ εξυπηρετική, μειώνει όμως την έκθεσή μας σε κινδύνους υποκλοπής.

• Αλλάζουμε πολύ συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και αποφεύγουμε να επιλέγουμε την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή κάποιο όνομα. Όσο πιο τυχαίοι είναι οι συνδυασμοί, τόσο πιο αυξημένη είναι η ασφάλειά μας.

• Δεν ενεργοποιούμε ποτέ τη λειτουργία αυτόματης καταχώρισης των στοιχείων μας στα προγράμματα περιήγησης. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους προσωπικούς μας κωδικούς στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε, μία δυνατότητα που μας αφήνει εκτεθειμένους, σε κάθε μορφή υποκλοπής δεδομένων, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε κοινόχρηστους υπολογιστές.

• Επιλέγουμε να πραγματοποιούμε online αγορές από ιστότοπους που γνωρίζουμε και εμφανίζουν την ένδειξη Secure connection (https:) κατά την περιήγησή μας.

• Προσέχουμε τα e-mails και τα SMS που λαμβάνουμε, ακόμα κι αν στο όνομα του αποστολέα εμφανίζεται κάποια εταιρεία που είναι γνωστή. Διαγράφουμε άμεσα επικοινωνίες που φαίνονται περίεργες, έχουν ορθογραφικά λάθη, ζητάνε να πατήσουμε κάποιο link ή έχουν συνημμένα αρχεία με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs. Δεν απαντάμε σε αυτά και δεν δίνουμε προσωπικά ή άλλα στοιχεία που ενδεχομένως να ζητάνε.

• Ελέγχουμε συχνά τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και την ανάλυση των κινήσεών τους. Είναι σημαντικό, επίσης, να έχουμε ενεργοποιημένη την υπηρεσία των alerts για κάθε συναλλαγή. Σε κάθε ύποπτη ή περίεργη κίνηση, ενημερώνουμε αμέσως την τράπεζά μας.

Δεν ξεχνάμε…

• Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν θα ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο τους προσωπικούς μας κωδικούς, καθώς δεν ζητείται ποτέ, ούτε για περιπτώσεις τεχνικής υποστήριξης, παρά μόνο μέσα από τα ασφαλή περιβάλλοντα του Internet & Mobile Banking.

• Προτιμάμε να πληκτρολογούμε την επίσημη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζας με την οποία συνεργαζόμαστε ή να κάνουμε log in στην εφαρμογή που έχουμε κατεβάσει από αξιόπιστη πηγή.

Περισσότερα στο ergo blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*