“Το ΤΕΚΑ θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής”

To 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, είναι το θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς του συνόλου των θεσμικών επενδυτών, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον σημαντικό θεσμικό ρόλο της ΕΘΕ και αναβαθμίζοντας την παρουσία της ως Ηγέτη Σκέψης (thought leader) στην αγορά αλλά και ως θεσμικού συμβούλου κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων και πολιτικών.

Το 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης #famc22 διοργανώνεται στις 22 & 23 Ιουνίου 2022από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και το εβδομαδιαίο newsletter ΧΡΗΜΑ Week. 

Στο Panel ΙΙ με τίτλο «Η σημασία της Επαγγελματικής Διαχείρισης των Ασφαλιστικών Πυλώνων» τέθηκαν σημαντικά θέματα γύρω από τον κλάδο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Πάνος Τσακλόγλου Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεοφάνης Μυλωνάς Πρόεδρος του ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ – Αντιπρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής, Καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Άρτεμις Παναγιωτοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΔΕΚΤ Α.Ε.Π.Ε.Υ., Φαίδων Ταμβακάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. και Συνιδρυτής της ALPHA TRUST με συντονίστρια την δημοσιογράφο Ευγενία Τζώρτζη, Καθημερινή.

Ο κ. Τσακλόγλου, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, μίλησε για την θεσμική διαχείριση που αφορά την συλλογική αποταμίευση και τόνισε τον κομβικό ρόλο της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, η οποία στη χώρα μας γίνεται μέσω της διανεμητικής ασφάλισης.

“Η συνταξιοδοτική αποταμίευση είναι σημαντική για την εθνική οικονομία καθώς αποτελεί την κυρία συνιστώσα και λειτουργεί σαν αναπτυξιακός μοχλός. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται η χώρα μας βρίσκεται στο κλαμπ των αναπτυγμένων χωρών. Η παρούσα κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτικές με ένα συνετό πλαίσιο για την κεφαλαιοποιητική ασφάλιση και τη συνταξιοδοτική.

-Μειώσαμε εισφορές, δημιουργώντας ζωτικό χώρο

-Προχωρήσαμε σε μία εμβληματική μεταρρύθμιση στον πρώτο πυλώνα

-Σχεδιάζουμε συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για νοικοκύρεμα επαγγελματικών ταμείων

-Δημιουργούμε ισχυρά αντικίνητρα καταπολέμησης της μαύρης εργασίας 

Το νέο ταμείο, ΤΕΚΑ, είναι σήμερα μικρό αλλά σε λίγα χρόνια θα αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στην χώρα. Με διαφάνεια, καλή διακυβέρνηση και επαγγελματική διαχείριση.

Υιοθετούμε ανοιχτές διαδικασίες, η διοίκηση του ταμείου θα προέρχεται από την αγορά, ανθρώπων με υψηλά προσόντα και με διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Θα υπάρχει τακτική ενημέρωση των ασφαλισμένων. Η διαχείριση των επενδύσεων γίνεται με υψηλά στάνταρ. επιστρατεύουνε εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονα μηχανογραφικά συστήματα. Βασικό παραγόμενο προϊόν θα είναι η καθαρή απόδοση των επενδύσεων. Σχεδιάζουμε λειτουργικό πλαίσιο εποπτείας, με στόχο το ΤΕΚΑ να αποτελεί υπόδειγμα.

Όλα τα συστήματα ιδιωτικής ή δημόσιας χροιάς έχουν την έννοια της εμπιστοσύνης. Το ΤΕΚΑ έχει ήδη, από τον καταστατικό νόμο, επιλογή ρίσκου” τόνισε. 

Αναφερόμενος στη λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι η επαγγελματική διαχείριση των θεσμικών κεφαλαίων της κοινωνικής ασφάλισης είναι αδιαπραγμάτευτη. “Εμπιστευόμαστε τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων στους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, όπως εμπιστευόμαστε την υγεία μας στους επαγγελματίες της Υγείας. Θέλουμε το ΤΕΚΑ να είναι το υπόδειγμα, να θέτει υψηλά τον πήχη για όλους τους φορείς διαχείρισης συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων ανεξαρτήτως πυλώνα” υπογράμμισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*