Γ. Χρυσικός, Allianz ΑΕΔΑΚ: Στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής οι δείκτες ESG

Ως μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος η Allianz επενδύει μακροχρόνια. Έχει θέσει δε από νωρίς στο επίκεντρο των επενδύσεων ζητήματα βιωσιμότητας και δεικτών ESG.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, εκτελεστικός διευθυντής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Allianz ΑΕΔΑΚ κατά τη διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης για τα Αμοιβαία Κεφάλαια και το ESG Investing, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσικός οι θυγατρικές του Ομίλου έχουν λάβει σαφείς οδηγίες ως προς τη διαδικασίας και τη στρατηγική επενδύσεων και λειτουργίας, που δίνουν έμφαση στο Sustainable Finance.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι στόχοι για την Allianz ως προς το άμεσο μέλλον είναι συγκεκριμένοι. Πρώτος – ενδιάμεσος – στόχος προς την πορεία για καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050 είναι η μείωση των εκπομπών κατά 25% μέχρι το 2025 όσον αφορά τις επιλεγμένες ιδιόκτητες επενδύσεις. Επίσης η μείωση κατά 30% των εκπομπών από τις λειτουργίες του Ομίλου ως το 2025.

Προσοχή σε Greenwashing

Ο κ. Χρυσικός παρέθεσε στοιχεία από έρευνες με ειδικά ερωτηματολόγια σε εταιρείες όσον αφορά το ESG Investment Policy σημειώνοντας πως υπάρχει σχετική βελτίωση σε επιμέρους σημεία το 2022 σε σχέση με το 2020.

Υπογράμμισε, ωστόσο, τα προβλήματα που πολλές φορές υπάρχουν: Διαφορετικές μονάδες μέτρησης ανά report, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κύνδυνος του greenwashing, όπως εξήγησε.

“Η αλήθεια είναι πως η νεότερη γενιά έχει αρκετά υψηλότερα στανταρ πλέον και παράμετροι όπως η κλιματική αλλαγή αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος”, τόνισε.

Στο πάνελ συμμετείχαν: Δρ. Γεώργιος Δαΐρης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Πειραιώς Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., Ελένη Κορίτσα, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ, Σοφία Παπαστεφάνου Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Θεσμικών Χαρτοφυλακίων και Διεθνών Επενδύσεων στην Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, Δώρα Ροκά
Business Development Manager, Alpha Trust με συντονιστή τον Μιχάλη Σπανό Ιδρυτή, Διευθύνων Σύμβουλο, Global Sustain Group.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*