Αναβαθμίζει την Ελλάδα ο οίκος R&I – τι δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ένα «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία αποτελεί «εθνικό στόχο», βρίσκεται πλέον η χώρα μετά τη σημερινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από έναν ακόμη διεθνή οίκο αξιολόγησης, τον ιαπωνικό R&I.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά τη Standard & Poor’s, τη DBRS και τη SCOPE Ratings, που αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική. Προσέθεσε δε, ότι πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, αποτέλεσμα της άσκησης ορθής οικονομικής πολιτικής.

Ο υπουργός κατέληξε στη δήλωσή του λέγοντας ότι «έτσι, μετά την επίτευξη των στόχων της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ, της μείωσης του όγκου των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, της σταδιακής δημοσιονομικής ισορροπίας, της διαμόρφωσης ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, της γενναίας και αποτελεσματικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση και του τελευταίου στόχου της: την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Εθνικός στόχος με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία».

Ειδικότερα: 

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει ότι η δημοσιονομική θέση της χώρας βελτιώνεται και το χρέος ως αναλογία του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Κάνει επίσης λόγο για πρόοδο στην μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων.

Όπως υπενθυμίζουν οι αναλυτές του οίκου, μετά την κρίση της πανδημίας η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά, με ανάπτυξη 8,3% το 2021, χάρη στον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο το 2022 με τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα. Από την άλλη «η οικονομία βρίσκει στήριγμα στη μεγάλη άνοδο της τουριστικής ζήτησης και τις επενδύσεις που στηρίζονται στο Ταμείο Ανάκαμψης», σημειώνουν και προσθέτουν ότι για φέτος η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν περιμένουν ανάπτυξη 3,1% και 3,5% αντίστοιχα.

Ο R&I πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης από το 2023 και έπειτα, υπό την προύπόθεση ότι οι παράγοντες που αυτή τη στιγμή ασκούν πιέσεις θα υποχωρήσουν.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, σημειώνοντας πως στα τέλη του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν στο 12,8% και η ρευστότητα βελτιώθηκε. Στο εξής το ζητούμενο είναι η βελτίωση της κερδοφορίας και της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών, όπως αναέρει.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος, αλλά επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα (1%) το 2023. Το δημόσιο χρέος υποχώρησε στο 193,3% το 2021 από άνω του 200% το 2020. Παρά την αύξηση των επιτοκίων παραμένει διαχειρίσιμο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και έχει μέση διάρκεια ωρίμανσης τα 20 χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*