Στη δίνη του πληθωρισμού και ο ασφαλιστικός κλάδος

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ασφαλιστικός κλάδος, όπως το σύνολο επιχειρήσεων και πολιτών, απόρροια του πληθωρισμού.

Οι πιέσεις αυξάνονται αισθητά και μένει να φανεί πόσο δυναμική θα είναι η αντίδραση της ΕΚΤ (και των Κεντρικών Τραπεζών ευρύτερα) στα επόμενες συνεδριάσεις, όσον αφορά την αύξηση των  επιτοκίων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, κρίνεται μήνα με το μηνα επίσης το ύψος της ασφαλιστικής παραγωγής και ο όγκος των εργασιών.

Σε κάποια περιπτώσεις όπως σε προϊόντα Υγείας κλπ η αύξηση του κόστους των ασφαλίστρων δίνει ώθηση στο τελικό ύψος της παραγωγής, κατα γενική ομολογία όμως η συρρίκνωση του εισοδήματος με τη συνεχόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης αποθαρρύνει νομοτελειακά τη νέα παραγωγή ή τις ανανεώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το Μάιο η άνοδος του πληθωρισμού άγγιξε το 11,3%, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πονοκέφαλο για τα επιτελεία των ασφαλιστικών.

Την ίδια ώρα, διεθνείς οίκοι και αναλυτές αρχίζουν να «οριοθετούν» συνθήκες ύφεσης το 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ασφαλιστικές (θα) έχουν να αντιμετωπίσουν τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη σε τομείς όπως το Αυτοκίνητο, η Υγεία, η Περιουσία κλπ.

Στη πρώτη περίπτωση ειδικά, η αύξηση του κόστους για επισκευές, ανταλλακτικά κλπ με ότι συνεπάγεται αυτό στην εικόνα του δείκτη ζημιών οδηγεί στην άνοδο της τιμής των συμβολαίων ασφάλισης οχημάτων.

Βέβαια, οι αυξήσεις όπου απαιτείται – λένε στελέχη της αγοράς – θα πρέπει να είναι μικρές και με τρόπο προσεκτικό, μιας και οι δυνατότητες του μέσου «πορτοφολιού» είναι περιορισμένες.

Σοβαρή πρόκληση αποτελούν επίσης οι ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων και τις χρηματααγορές γενικότερα, όπου οι ασφαλιστικές διατηρούν σημαντικές τοποθετήσεις.

Στο πρόσφατο συνέδριο 14th Insurance Conference, το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων τέθηκε αρκετές φορές επί τάπητος στις συζητήσεις και τα ειδικά panels.

Όπως διατυπώθηκε, μεταξύ άλλων, σ’ έναν διεθνοποιημένο κόσμο με πολλά νομίσματα η «εξίσωση» γίνεται πολύ δύσκολη. Είναι γνωστό ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις απο τη μείωση της αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό. Ωστόσο, είναι κρίσιμο οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων να μην βρεθούν τελικά υπασφαλισμένοι…

Βάιος Κρόκος

 

One comment

  1. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Πολύ σωστά τα λέτε μόνο που για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε το πρόβλημα. Λύσεις υπάρχουν?
    Ενημερώθηκα για την προσπάθεια να διδάξουμε στον νεοέλληνα τον ασφαλιστικό αλφαβητισμό.
    Μερικές σελίδες ανούσιας θεωρίας εκδόθηκαν σε ένα νέο έντυπο. Αυτοέλεγχος , αυτοπειθαρχία , συνέπεια λόγων κ έργων , προσαρμογή στην τεχνολογία , εκπαίδευση νέας γενιάς για κυβερνοασφαλίσεις , προσωπικών δεδομένων , αυτοκινούμενα οχήματα και δράκους με μεγάλα δόντια και πυρομένα ρουθούνια. Για το 2% – 2,5% ως ποσοστό στο ΑΕΠ της ιδιωτικής ασφάλισης εδώ και πενήντα χρόνια …. μούγκα. Για κίνητρα στον πελάτη π.χ. φοροαπαλλαγών …μούγκα. Για να ενηλικιωθούν οι εταιρίες και να σταματήσουν να καλύπτουν την σκωληκ/τομή κ την αμυγδ/μή μετά από 12 ή κ 24 μήνες αναμομής ……μούγκα. Αραγε με το έρμο ΕΤΕ στις ασφαλίσεις αποταμίευσης τι έγινε κύριοι διευθυντές , διευθύνοντες σύμβουλοι , εμπορικοί διευθυντές και λοιπό συναπάντεμα? Σταματήστε την θεωρία , βγάλτε μπροστά την εμπειρία των ανθρώπων σας και παλέψτε για το φυσικό σας δίκτυο. Σας πήραμε απλά ΑΦΜ σας κάναμε ΑΕ με πακέτα χρημάτων από ζημίες που…. δεν δικαιούνταν να πληρωθεί ο καταναλωτής , με υπερκέρδη από ακυρώσεις συμβολαίων μέσα στα πρώτα τρία χρόνια ή και δέκα χρόνια αναμονής για δικαιώματα εξαγορών σε U.L προιόντα κ.λ.π , κ.λ.π , κ.λ.π

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*