Ισχυρή άνοδος στα μεγέθη τριμήνου για τον Όμιλο Eurohold της Euroins

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η άνοδος των μεγεθών για τον Όμιλο Eurohold, μητρική της ασφαλιστικής Euroins που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, για το α΄τρίμηνο του 2022 καθώς τα έσοδα τετραπλασιάστηκαν στα 854 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα λειτουργικά κέρδη δεκαπλασιάστηκαν (EBITDA) στα 47 εκατ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό αυξήθηκε κατά 7,4% στα 2,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης πως τα έσοδα της Euroins Insurance Group από ασφάλιστρα ενισχύθηκαν κατά 88% στα 240 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Η Eurohold Bulgaria, ο μεγαλύτερος εισηγμένος όμιλος συμμετοχών της Βουλγαρίας και ένας από τους κορυφαίους ενεργειακούς και χρηματοοικονομικούς ομίλους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε αύξηση-ρεκόρ για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου 2022 και σχεδόν τριπλασιασμό των κερδών της, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας.

Το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2022, τα συνολικά έσοδα της Eurohold ανήλθαν σε 854 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης οφείλεται στην ενοποίηση των αποτελεσμάτων των θυγατρικών εταιρειών του πρώην Ομίλου CEZ στη Βουλγαρία, οι οποίες εξαγοράστηκαν από τη Eurohold τον Ιούλιο 2021. Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται πλέον υπό την επωνυμία της Electrohold Bulgaria. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ενεργειακές δραστηριότητες αναλογούσαν σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 50% των συνολικών εσόδων του Ομίλου. Στην ανάπτυξη του Ομίλου συνέβαλε, επίσης, η αύξηση των εσόδων από ασφάλιστρα στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της Euroins Insurance Group (EIG) στον ασφαλιστικό κλάδο.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κερδοφορίας του Ομίλου είχε η δραστηριότητα στον ενεργειακό κλάδο. Τα λειτουργικά κέρδη] (EBITDA) στον τομέα αυτό ξεπέρασαν τα 36 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε και η κερδοφορία της δραστηριότητας στον ασφαλιστικό κλάδο, με τα λειτουργικά κέρδη στον τομέα αυτό να υπερδιπλασιάζονται στα 10,4. εκατ. ευρώ. Το EBITDA του Ομίλου υπερέβη συνολικά τα 47 εκατ. Ευρώ, γεγονός που ισοδυναμεί με δεκαπλάσια αύξηση έναντι της προηγούμενης περιόδου. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πολλαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2021.

Το ενεργητικό του Ομίλου Συμμετοχών ενισχύθηκε κατά 7,4% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 2,4 δισ. ευρώ περίπου.

Ο Kiril Boshov, Πρόεδρος Δ.Σ. της Eurohold, δήλωσε σχετικά:

Το έτος ξεκίνησε για τον Όμιλο με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο στους δύο βασικούς τομείς της δραστηριότητάς μας, διατηρώντας έτσι τις καλές επιδόσεις που καταγράψαμε το 2021. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές οι επιπτώσεις από τις προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι από τα τέλη Φεβρουαρίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Εκτιμούμε ότι η δραστηριότητά μας είναι διαρθρωμένη με κατάλληλο τρόπο ώστε να ανταπεξέλθει στις εν λόγω προκλήσεις. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης έως το τέλος του έτους, διαχειριζόμενοι την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη και την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη -δύο παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν σχεδόν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα τις επόμενες περιόδους. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι προνοήσαμε για την προστασία των συνεργατών μας στην Ουκρανία, καθώς και των οικογενειών τους, παρέχοντάς τους φιλοξενία στη Βουλγαρία. Η δραστηριότητά μας στην Ουκρανία συνεχίζεται με χαμηλότερους ρυθμούς, κυρίως στις περιοχές όπου έχουν πληγεί σε μικρότερο βαθμό από τον πόλεμο.
Η θυγατρική εταιρεία της Eurohold – EIG έχει δύο ασφαλιστικές εταιρείες στην Ουκρανία, τη Euroins Ukraine και τη European Travel Insurance Ukraine, οι οποίες συνεχίζουν τη λειτουργία τους ακόμη και σήμερα, παρά τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Το ποσοστό που αναλογεί στις δύο εταιρείες στο συνολικό ενεργητικό του Ομίλου είναι σχετικά μικρό -κάτω του 5%. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι των δύο ουκρανικών εταιρειών εγκατέλειψαν την Ουκρανία με τις οικογένειές τους αμέσως μόλις ξέσπασε ο πόλεμος και πλέον εργάζονται εξ αποστάσεως.
Και οι υπόλοιποι -μικρότεροι- τομείς της δραστηριότητάς μας συνεισφέρουν θετικά, σε γενικές γραμμές, στα αποτελέσματα του Ομίλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*