Πληθωρισμός: Από την εξέλιξή του κρίνεται το μέλλον της οικονομίας

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth*

Μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει δει τα υψηλότερα επίπεδά του και ότι σταδιακά θα αρχίσει να κινείται χαμηλότερα, όμως σε κάθε περίπτωση για τους επόμενους μήνες θα συνεχίσει να βρίσκεται σημαντικά πάνω από το στόχο της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Επιπρόσθετα, με βάση και τα τελευταία στοιχεία, η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και οι εταιρίες προχωρούν σε αυξήσεις μισθών, παράγοντες που συντηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Προκειμένου η τάση αυτή να ανακοπεί, η Fed αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ώστε να περιορίσει τη ζήτηση.

Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη διαδικασία είναι να μην υπάρξει ύφεση, η οποία θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Κάτι που αξίζει της προσοχής μας είναι ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού προκαλεί άνοδο και στο κόστος ασφάλισης έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή: Bloomberg

Από το παραπάνω γράφημα προκύπτουν δυο σημαντικά δεδομένα. Το πρώτο είναι, ότι η Fed επιλέγει να συσφίξει σημαντικά τη νομισματική της πολιτική, την ώρα που η εμπιστοσύνη προς την Αμερική μειώνεται και η φερεγγυότητά της συναντά τη δυσπιστία των επενδυτών. Μπορεί η Fed νασυνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στην αμερικανική οικονομία;

Το δεύτερο είναι, ότι ιστορικά, η άνοδος των CDS οδηγεί τις αγορές να δράσουν με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να ξεκινά να φθίνει. Όπως έχουμε αναφέρει και πάλι, οι καλοκαιρινοί μήνες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*