Ακραία καιρικά φαινόμενα: Όταν η αγορά αποζημιώνει με 517 εκατ. ευρώ

Πολύς λόγος έγινε με αφορμή το Κλιματικό Νόμο, το άρθρο 23 και την υποχρεωτικότητα ασφάλισης νέων κτηριών έναντι φυσικών καταστροφών. Το επίμαχο άρθρο ως γνωστόν αποσύρθηκε και μένει να φανεί πότε και εάν τεθεί ξανά επί τάπητος: Με τεχνικές διορθώσεις, βιώσιμες και συμβατές με την ασφαλιστική επιστήμη, όπως έχει επισημάνει θεσμικά η αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, για να μιλάμε για ζημιές και αξιώσεις πρέπει να υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το γνωρίζουν καλά αυτό όσοι είχαν ένα ασφαλιστήριο που – με τις κατάλληλες καλύψεις – έλαβαν εν τέλει αποζημίωση. Το ίδιο θα ισχύσει και για αυτούς που βίωσαν καταστροφές στη κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ και ήταν επαρκώς ασφαλισμένοι.

Τα τελευταία στοιχεία που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις στην κακοκαιρία Ελπίς – που έπληξαν κυρίως Αττική, Βοιωτία και Εύβοια – δείχνουν αρχικά πως παραμένουμε ανασφάλιστοι σε σχέση με το τι επικρατεί στις πιο ώριμες αγορές.

Έδειξαν όμως και τις αποζημιώσεις που καταβάλει η αγορά, ποσά διόλου αμελητέα τη δύσκολη στιγμή μπροστά στο απρόσμενο γεγονός.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο πως από το 1993 ως σήμερα έχουν καταγραφεί 44 περιστατικά ιδιαίτερης σφοδρότητας τα οποία προκάλεσαν 40.942 ζημιές. Για τις ζημιές αυτές οι αποζημιώσεις που πληρώνει η ασφαλιστική αγορά ξεπερνούν τα 517 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, κ. Ερρίκος Μοάτσος.

Κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ: Απαιτήσεις στα 6,5 εκατ. ευρώ

Αναλύοντας τα στοιχεία για την κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ, δηλώθηκαν 3.059 ζημιές με το συνολικό ποσό απαίτησης να εκτιμάται σε 6,5 εκατ. ευρώ 

Από αυτές, 1.063 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 3,7 εκατ. ευρώ), 1.990 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 2,8 εκατ. ευρώ) και 6 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής (εκτίμηση 25.700 €).

Πιο αναλυτικά:

Οι ζημιές που δηλώθηκαν σε ακίνητα όλων των κατηγοριών – κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, φωτοβολταϊκά συστήματα και ξενοδοχεία – των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 1.162,5 εκατ. €.

Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Αττικής (ασφαλισμένη αξία 958,7 εκατ. ευρώ).

Από τις 1.063 ζημιές στο κλάδο Περιουσίας το ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 3,7 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία υπολογίζεται στα 3.459 ευρώ.

Οι περισσότερες ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας συνέβησαν στην ΠΕ Αττικής, τόσο σε πλήθος (90,9% του συνόλου), όσο και σε ποσό πρώτης εκτίμησης (87,2% του συνόλου)

Ανάλυση ζημιών ασφαλίσεων περιουσίας

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων που επλήγησαν, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:

 

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 3.459 €, ενώ το μέσο ποσοστό (‰) της ζημιάς επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 3,16 ‰.Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής:

*9.122 € για τους βιομηχανικούς,

*5.639 € για τους εμπορικούς,

*1.623 € για τις κατοικίες,

*1.275 € για τα ξενοδοχεία και

*3.636 € για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 1,41 ‰ για τους βιομηχανικούς, 3,20 ‰ για τους εμπορικούς, 6,72 ‰ για τις κατοικίες, 0,97 ‰ για τα ξενοδοχεία και 8,63 ‰ για τα φωτοβολταϊκά συστήματα

περισσότερα εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*