Οι ανησυχίες των επενδυτών στρέφονται από τον πληθωρισμό στην ανάπτυξη

Είναι πλέον σαφές, ότι οι ανησυχίες των επενδυτών στρέφονται από τον πληθωρισμό στην ανάπτυξη. Πλέον, οι επενδυτές ανησυχούν για το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει η στρατηγική αυτή της Fed, στην ανάπτυξη.

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth

Πληθωρισμός, επιτόκια και ανάπτυξη

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να κορυφώνει και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να κινείται πτωτικά. Ωστόσο, η πτώση αναμένεται αργή και σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και την άνοδο του δολαρίου, η αμερικανική οικονομία αναμένεται ότι θα σημειώσει σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ για το 2022 και το 2023 αναμένεται να σημειώσει άνοδο 2,4% σε σχέση με το 5,7% το 2021.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν είναι απαραίτητα αρνητικές μακροπρόθεσμα, καθώς η μέση ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από το 1948 βρίσκεται στο 3,1%. Επομένως αναφερόμαστε σε μια επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις μεγάλες μακροοικονομικές «ανωμαλίες» που προκάλεσε η πανδημία. Βραχυπρόθεσμα, ο φόβος είναι αν υπάρχουν λάθος εκτιμήσεις και τελικά η οικονομία βρεθεί σε ύφεση. Όταν αυτό θα ξεκαθαρίσει τότε οι αγορές θα αντιδράσουν ψυχραιμότερα.

Τα «υπέρ» και τα «κατά» των αγοραστών αυτή τη στιγμή

Μπορεί ο S&P 500 να απέφυγε την είσοδο σε bear market αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με πολλούς κλάδους αλλά και με άλλους δείκτες όπως για παράδειγμα ο Nasdaq και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης. Ποιες είναι οι συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και πως μπορούν να τις ερμηνεύσουν οι επενδυτές;

Τα πλεονεκτήματα

  • Οι βασικοί δείκτες έχουν βρεθεί ή και ξεπεράσει το μέσο επίπεδο απωλειών από τα υψηλότερα επίπεδά τους. Ιστορικά, αυτό αποτελεί ελκυστικότατο επίπεδο τοποθετήσεων με ισχυρές αποδόσεις κατά τους επόμενους μήνες.
  • Οι αποτιμήσεις, έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν αποτιμήσεις κορυφαίων εταιριών που είναι χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
  • Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σημείο κορύφωσης.
  • Η Fed είναι πιθανό να μην καταφέρει να ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων είτε γιατί ο πληθωρισμός θα σημειώσει έντονη πτώση είτε γιατί η οικονομία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
  • Τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις, βρίσκονται σε αρκετά καλύτερη θέση από πλευράς οικονομικής κατάστασης.
  • Η επενδυτική μανία που προηγήθηκε της πτώσης, έχει βρεθεί εκτός παιχνιδιού και πολλές από τις εταιρίες που βρέθηκαν στη στρατόσφαιρα έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί μετοχικά. Αυτή τη στιγμή, οι μεγάλοι παίκτες, επιλέγουν με προσοχή κάποιες από τις εταιρίες αυτές που έχουν ισχυρά θεμελιώδη και μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Οι λόγοι ανησυχίας

  • Ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του, δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστές. Πιθανότατα, αν ο πόλεμος συνεχιστεί σε πλήρη ένταση, το φθινόπωρο θα υπάρξουν αρκετές οικονομικές δυσκολίες, ιδιαίτερα για την Ευρώπη.
  • Η εταιρική κερδοφορία, παραμένει μια ανησυχία, ιδιαίτερα μετά από τις αποτυχημένες ανακοινώσεις εταιριών όπως η SnapAbercrombie & FitchWalmartTarget που είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν έντονες απώλειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*