Ασφαλιστική Παραγωγή: Έπιασε θετικό πρόσημο ο Απρίλιος

Ο καλύτερος μήνας για το 2022, μέχρι στιγμής, ήταν ο Απρίλιος για την ασφαλιστική αγορά σε επίπεδο παραγωγής, καθώς για πρώτη φορά φέτος κατεγράφη θετικό πρόσημο. Οι ασφαλίσεις Ζωής και κατά Ζημιών διαμορφώθηκαν στα 353,83 εκατ. ευρώ με άνοδο 1%.

Αναλύοντας τα μεγέθη, στο κλάδο Ζωής οι απώλειες είναι μικρότερες (-5%), αν συγκρίνει  κανείς τα στοιχεία 4μηνου που έχανε έδαφος κατά 8,5%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο κινούνταν με μεγαλύτερες απώλειες 9,7%.

Ειδικότερα, αισθητά μικρότερες είναι οι απώλειες στα κλασσικά προγράμματα Ζωής τον Απρίλιο με κάμψη 9,2% έναντι 18,5% που καταγράφεται συνολικά τη περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου.

Οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών διατηρούν τη δυναμική τους καθώς, ενώ για το πρώτο 4μηνο κερδίζουν έδαφος κατά 6,5%, τον Απρίλιο η άνοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά 6,8%.

Πιο αναλυτικά, η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων που αποτελεί μεγάλο μέρος του κλάδου ενισχύεται εκ νέου και για το μήνα Απρίλιο σημειώνει άνοδο 4,2% και παραγωγή 63,48 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι στη προσπάθεια ανάκαμψης. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί εν μέσω της τουριστικής σεζόν για την οποία υπάρχουν ελπίδες για βελτιωμένα μεγέθη σε σχέση με τη προηγούμενη δύσκολη διετία, εστιάζοντας σε επιχειρηματικές ασφαλίσεις, rent a car, αστική ευθύνη κ.α

Σε κάθε περίπτωση, λένε, η αγορά κινείται βήμα – βήμα σε συνάρτησει πάντα με την γενικότερη εικόνα της οικονομίας καθώς οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες: ανασφάλεια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση κλπ

Όσο δεν υπάρχουν «καλά νέα» από αγορές, ελληνική οικονομία και διεθνείς εξελίξεις, τόσο θα καθυστερεί και η πολυπόθητη μεγέθυνση, σημειώνουν.

Βάιος Κρόκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*