Groupama: 6 Έξυπνοι τρόποι αποταμίευσης χρημάτων

Όσο δύσκολος, ίσως και ακατόρθωτος, κι αν σου φαίνεται ο στόχος της αποταμίευσης, υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα και φυσικά να αποταμιεύσεις. Δες λοιπόν πώς μπορείς κι εσύ να τα καταφέρεις.

Η αποταμίευση είναι ένας σημαντικός στόχος που κακώς θεωρείται άπιαστο όνειρο, αφού για τη μεγάλη πλειοψηφία, οι σωστές κινήσεις και οι κατάλληλοι χειρισμοί στα οικονομικά, μπορεί να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στον τραπεζικό λογαριασμό.

Εκτός λοιπόν από εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και μεγάλα χρέη, οι περισσότεροι μπορούν να αποταμιεύσουν. Αυτό που διαφοροποιείται βέβαια είναι το ποσό το οποίο μπορούν να αποταμιεύσουν.

Ο γενικός κανόνας πάντως λέει, για όποιον επιθυμεί να βάλει χρήματα στην άκρη, ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20 με 30% επί των μηνιαίων καθαρών εσόδων είναι το ιδανικό σενάριο.

Εξοικονόμησε για να αποταμιεύσεις!

Με δεδομένο ότι η αποταμίευση απαιτεί να μπορείς να διαθέσεις τα χρηματικά ποσά που εσύ θα ορίσεις, καλό είναι πριν ξεκινήσεις, να αποδεσμευτείς από οικονομικά βάρη τα οποία πολλές φορές δεν σου επιτρέπουν να βάλεις χρήματα στην άκρη.

Έτσι λοιπόν, μειώνοντας τον δανεισμό σου ή ακόμα και αποπληρώνοντας το συνολικό ποσό του δανείου σου ή της πιστωτικής σου κάρτας, αποδεσμεύεις ένα ποσό που σε μηνιαία βάση θα κάλυπτε τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ενώ από τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών που δεν θα χρειάζεται να πληρώνεις, εξοικονομείς ταυτόχρονα χρήματα.

Πώς θα πετύχεις τους στόχους της αποταμίευσης;

Ποιοι όμως είναι εκείνοι οι τρόποι που θα σου εξασφαλίσουν μία αποτελεσματική αποταμίευση; Διότι αλλάζοντας συνήθειες και κάνοντας κάποιες σχετικά απλές κινήσεις, είναι εφικτό να δεις τον αποταμιευτικό λογαριασμό σου να μεγαλώνει.

  • Λιγότερη κατανάλωση, περισσότερη αποταμίευση

Ο κατεξοχήν κανόνας που πρέπει να εφαρμόσεις εάν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα για την αποταμίευσή σου είναι να καταναλώνεις με σύνεση. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να παρασύρεται σε άσκοπες αγορές υλικών αγαθών που πιθανά να μην έχεις πραγματικά ανάγκη.

Η υπερκατανάλωση είναι εμπόδιο στην αποταμίευση, γι’ αυτό προτίμησε να καταγράφεις τα προϊόντα που θέλεις να αγοράσεις, να κάνεις έρευνα αγοράς, ενώ καλό είναι όταν δεις ένα προϊόν να περιμένεις πάντα μία με δύο ημέρες πριν το αγοράσεις, τιθασεύοντας τον ενθουσιασμό σου. Το πιο πιθανό είναι να μην το χρειάζεσαι και να ξοδέψεις χρήματα χωρίς λόγο.

Επίσης, επωφελήσου από τις προσφορές που κάνουν οι εταιρείες όλο το χρόνο αλλά και προτίμησε την περίοδο των εκπτώσεων για αγορές πιο ακριβών προϊόντων.

  • Επίλεξε οικονομικότερο τρόπο μετακίνησης

Με δεδομένο ότι η τιμή των καυσίμων έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο καιρό και συνεπώς το κόστος των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο έχει αυξηθεί σημαντικά, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείς πώς μπορείς να μειώσεις αυτό το έξοδο.

Εκτός από το να επωφεληθείς από την επιδότηση καυσίμων, εάν και εφόσον τη δικαιούσαι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνεις στην εργασία σου. Εάν η δουλειά σου είναι κοντά στο σπίτι σου γιατί όχι να μην χρησιμοποιήσεις κάποιο εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, όπως το ποδήλατο.

  • Με σωστή διατροφή εξοικονομείς χρήματα

Η διατροφή αποτελεί ένα σταθερό και αρκετά μεγάλο έξοδο σε μηνιαία βάση, όπως πολύ καλά γνωρίζεις. Αποφεύγοντας το φαγητό “απ’ έξω” κάνεις καλό αφενός στην τσέπη σου και αφετέρου στην υγεία σου.

Μαγειρεύοντας στο σπίτι σίγουρα τρως πιο υγιεινά και δεν παρασύρεσαι. Γι’ αυτό οργάνωσε το εβδομαδιαίο σου μενού, φτιάξε μια λίστα με τις προμήθειες των υλικών που θα χρειαστείς και κάνε τις αγορές σου από το σούπερ μάρκετ παραμένοντας πάντα πιστός-ή στη λίστα σου.

Περισσότερα στο groupama blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*