Α. Γεωργιάδης από την Ύδρα: Μαζί, με προσεκτικά βήματα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων

Χρονιά εξελίξεων αλλά και αναταραχών για την παγκόσμια οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το 2023.

Μιλώντας από το βήμα του 22ου Διεθνούς Ασφαλιστικού και Αντασφαλιστικού Συνεδρίου στην Ύδρα, ο υπουργός ανέφερε πως παρά τις αναταραχές που έχουν δημιουργήσει οι κοινωνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από πολλές χώρες και ανέφερε πως το 2021, μια χρονιά κρίσης λόγω της εξάπλωσης της covid-19 η χώρα βρέθηκε στην τρίτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά την τον ρυθμό ανάπτυξής της, ήτοι 8,3%. Πρόκειται για ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις της Κομισιόν και του IMF, είπε ο υπουργός. 

O κ. Γεωργιάδης απέδωσε αυτή την μεγάλη εθνική επιτυχία σε δύο βασικούς παράγοντες, τον τουρισμό και τις επενδύσεις που έγιναν την περίοδο αυτή στην Ελλάδα, με ρεκόρ ξένων επενδύσεων 18ετίας.

Το 2022 αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό μια εξίσου εξαιρετική χρονιά, τόσο στον κλάδο του τουρισμού όσο και των επενδύσεων, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις κυρίως στους τομείς των ΑΠΕ, του digital και της Γεωργίας. 

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις εκτιμήσεις των θεσμών τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, είπε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στο 2020 δήλωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη χρονιά λόγω του covid-19, με τους θεσμούς να κάνουν λόγο για ύφεση 12%, ενώ τελικά κυμάνθηκε στο 9%. “Πρόκειται για μεγάλο ποσοστό, ωστόσο δεδομένων των περιστάσεων τα πήγαμε καλύτερα από τις εκτιμήσεις” πρόσθεσε. 

“Εάν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον ρυθμό ανάπτυξής της” εκτίμησε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης.

Πέραν του τουρισμού και των επενδύσεων, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει και άλλα “συγκριτικά πλεονεκτήματα” έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ άλλων το άνοιγμα μιας νέας αγοράς που αφορά το LNG. “Ο ρόλος της Ελλάδας ως regional distributer, μελλοντικά μπορεί να καταστήσει τη χώρα πηγή προσέλκυσης νέων επενδύσεων” δήλωσε. 

“Ήδη οι σύμμαχοί μας στην ευρύτερη περιοχή έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους επενδύσεις” ανέφερε ακόμα ο υπουργός. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη στον τομέα της Βιομηχανίας και των Προηγμένων Τεχνολογιών με το Άμπου Ντάμπι αλλά και στο “ραντεβού” που έχει κλειστεί για αυτή την κυριακή στη Σαντορίνη με Σαουδάραβες εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. 

“Εν κατακλείδει θα μπορούσαμε να μπούμε ότι η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε regional hub επενδύσεων και στην Ενέργεια” είπε μεταξύ άλλων. 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα, Ε.Ε. και τους υπόλοιπους θεσμούς, καθώς η χώρα μας τον Αύγουστο αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Παρά τις θετικές αυτές αποδόσεις, η περίοδος της αβεβαιότητας παρετείνεται “και σε αυτή την περίοδο, η ανάγκη των ανθρώπων να ασφαλιστούν ολοένα και αυξάνεται. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, πρόθεσή μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συζητήσουμε με τους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς. Εξάλλου πολύ συχνά μας έχετε βοηθήσει να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις. Για τον λόγο αυτό θέλουμε να υπάρχει ένας διαρκής διάλογος για να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν. Όμως χρειαζόμαστε και από εσάς να μας ενθαρρύνετε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ασφαλιστική αγορά. Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει αρκετά, όπως την τομή στον Β΄ ασφαλιστικό πυλώνα, το θεσμικό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας αλλά και στην ασφάλιση των κατοικιών από τις φυσικές καταστροφές. Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι δουλεύουμε για εσάς. Όμως αυτό δεν ισχύει. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την εργασίας σας καθώς πρώτον, εσείς είστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην οικονομία μας, δεύτερον, εάν εσείς έχετε καλές επιδόσεις, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την οικονομία ”.

“Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστικοί ως προς τα περιθώρια που έχουμε και κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο. Ελπίζω παρόλ’ αυτά τα χρόνια που έρχονται να είναι καλύτερα.

Αναφερόμενος στον Κλιματικό Νόμο και τις διατάξεις για την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση ο υπουργός είπε πως “ένα πρώτο βήμα έγινε, θα πρέπει όμως να έχετε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν. Η “οριζόντια” υποχρεωτικότητα για όλα τα ακίνητα πυροδοτεί μεγάλη πολιτική διαμάχη και ίσως για κάποιους την περίοδο που διανύουμε ένα επιπρόσθετο βάρος. Για την Πολιτεία, η ασφάλιση των ακινήτων αποελεί μία πολύ καλή λύση και η αρχή έχει γίνει, ωστόσο πρέπει να προχωράμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα” είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός. 

Και κατέληξε με μία λατινική ρήση: «Pacta sunt servanda, rebus sic stantibus» που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εφόσον εξακολουθούν τα πράγματα να είναι ίδια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*