Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά: Κλείσαμε 17 χρόνια δράσης… και συνεχίζουμε!

Mε κεντρικό θέμα την μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας και τα κυκλοφοριακά της ζητήματα, το φετινό 5th Auto Forum φέρνει στο προσκήνιο τις δράσεις που απαιτούνται, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ώστε να γίνει η Αττική μια βιώσιμη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Το 5th Auto Forum #aufo22, διοργανώνεται από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Θεσμική παρέμβαση έκανε η κα. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα.

“Το παρόν συνέδριο τείνει να γίνει θεσμός. Το θέμα μας είναι η οδική ασφάλεια και η βιώσιμη κινητικότητα.

Το Ινστιτούτο έκλεισε 17 χρόνια δράσης με συνέπεια και συνέχεια. Ο Πάνος έχει γίνει σύμβολο. Όραμά μας ένας κόσμος δίχως τροχαία ατυχήματα και η ανάπτυξη της παιδείας. Διαθέτουμε ευρύ δίκτυο συνεργατών σε όλον τον κόσμο. Το έργο μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, κάτι που μας δίνει ακόμη περισσότερη ευθύνη. Τελευταία τιμητική διάκριση ήταν από την Ακαδημία Αθηνών. Σχεδόν το 1/4 του μαθητικού πληθυσμού έχει παρακολουθήσει τις ενημερωτικές μας δράσεις” τόνισε.

Το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να κατοικεί στα αστικά κέντρα έως το 2030. Κανένας θάνατος δεν είναι αποδεκτός στον δρόμο. Συμμετείχαμε στο σχέδιο δράσης για την οδική ασφάλεια” ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Δανέλλη-Μυλωνά.

Λίγα λόγια για το μεγάλο κοινωνικό έργο του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»:

“Όλα αυτά τα χρόνια, βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη και την πολιτεία με έργα και δράσεις που ως στόχο έχουν την ενημέρωση σε κρίσιμα ζητήματα οδικής συμπεριφοράς αλλά κυρίως, την ενίσχυση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της χώρας μας.

Δράσεις που εκπέμπουν ένα ηχηρό μήνυμα για το παρόν και το μέλλον της οδικής ασφάλειας της χώρας σε μια εποχή κατά την οποία οι προκλήσεις αυξάνονται διαρκώς. Καθώς, λοιπόν, ανακαλύπτουμε εκ νέου την κανονικότητα που χάσαμε στην πανδημία, καλούμε τους πολίτες να αναλογισθούν μια «πανδημία» που επίσης αφορά όλους μας: την «πανδημία» των τροχαίων. Με όραμα έναν κόσμο με 0 απώλειες από τροχαία, οι άνθρωποι του Ινστιτούτου συνεχίζουν…για έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, έναν κόσμο που αξίζουμε και τον έχουμε ανάγκη, έναν κόσμο δίχως άλλες χαμένες ανθρώπινες ζωές στο δρόμο.

Η Οδική Ασφάλεια είναι και πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα και της Πολιτείας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Με στόχο να αποτυπωθούν καλύτερα οι ανάγκες και τα θέματα οδικής ασφάλειας, τα οποία χρήζουν ευαισθητοποίησης, το ΙΟΑΣ υλοποιεί διαρκώς έρευνες ενώ παράλληλα, θέτει σε εφαρμογή προγράμματα διαμορφώνοντας έναν δυναμικό χώρο αλληλεπίδρασης με τους πολίτες με σκοπό την ενστάλαξη μιας κουλτούρας οδικής συμπεριφοράς με πρότυπο την ασφάλεια. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι δράσεις που περιλαμβάνονται στα άμεσα αλλά και πιο μεσοπρόθεσμα σχέδια του Ινστιτούτου είναι οι εξής: Έρευνα η οποία ξεκίνησε πρόσφατα και αφορά στη χρήση κράνους σε μοτοσικλετιστές, καθώς η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση (33,1%) στην Ευρώπη με τους περισσότερους θανάτους μοτοσικλετιστών κατά το έτος 2019 (EURPOSTAT, 2021). Η έρευνα αυτή απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που οδηγούν μοτοσικλέτα, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό καμπάνιας ενημέρωσης και πρόληψης. Το νέο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα MOVING STARS (Αστέρια που Κινούνται) το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (5-14) με στόχο, μέσω της βασισμένης στο παιχνίδι μάθησης, να αναπτύξουν  κινητικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, ενώ σταδιακά να αποκτήσουν γνώση σε θέματα οδικής συμπεριφοράς. Ένα πρόγραμμα ζωτικής σημασίας καθώς αποδεικνύεται ότι λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής τα παιδιά πλέον δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που θα τους επέτρεπαν να μετακινηθούν με ασφάλεια στο δρόμο. Αποτελέσματα από την ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου μας, η οποία είναι διαρκώς ενεργή, και συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Τέλος τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΟΑΣ, τα οποία συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς και ενημερώνουν – εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες αναφορικά με θέματα ασφαλούς και κατάλληλης χρήσης του οδικού δικτύου. Προγράμματα τα οποία οι συμμετέχοντες, αξιολογούν ως ιδιαίτερα επαρκή και ικανοποιητικά που καταφέρνουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση στάσεων προς την υιοθέτηση μιας κατάλληλης οδικής συμπεριφοράς. Πολλές άλλες δράσεις μας βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτό γιατί το ΙΟΑΣ είναι ένας ζωντανός Οργανισμός που διαρκώς εξελίσσεται και αποτελείται από ανθρώπους με ένα κοινό όραμα: το να μην χαθεί ούτε μια επιπλέον ανθρώπινη ζωή στην άσφαλτο!