Μερική κλοπή αυτοκινήτου: τι είναι και πώς να προστατευτείς

Αν είσαι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, φαντάσου το εξής σενάριο: Πας μια μέρα να πάρεις το αυτοκίνητό σου από εκεί που το έχεις παρκάρει, βάζεις μπροστά τη μηχανή και ξαφνικά ακούς έναν πολύ δυνατό ήχο. Ή βρίσκεις το αυτοκίνητό σου αναποδογυρισμένο, στις δύο ρόδες. Ανακαλύπτεις τότε ότι έχεις πέσει θύμα κλοπής και ότι λείπει ο καταλύτης του αυτοκινήτου σου.

Δυστυχώς δεν είναι κάποιο εξωφρενικό σενάριο, αλλά πραγματικότητα για πολλούς οδηγούς την τελευταία διετία, καθώς οι κλοπές καταλυτών και άλλων εξαρτημάτων αυτοκινήτων, όπως η μπαταρία, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη σκέψη, αλλά μπορεί να συμβεί, καθώς η κλοπή αυτών των εξαρτημάτων είναι σχετικά απλή και ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς και να αντιμετωπίσεις αυτό το απρόοπτο; Ας δούμε πρώτα κάποια στοιχεία για τις κλοπές αυτοκινήτων αλλά και το πώς λειτουργούν αυτές οι σπείρες.

Αύξηση κλοπών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Οι κλοπές αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 5η θέση από 32 χώρες στις οποίες πραγματοποιούνται οι περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων σύμφωνα με την Statista για το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα καταγράφει 227 κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους, μόλις μία λιγότερη από τις ΗΠΑ (228/100.000 κατοίκους).

Αλλά και στην Ευρώπη η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά, στην 5η θέση από 35 χώρες στις οποίες υπάρχει υψηλή συχνότητα κλοπών αυτοκινήτων στην περίοδο 2011-2019. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν το 2019 και κατέγραφαν τον αριθμό κλοπών αυτοκινήτων στην ΕΕ για την περίοδο 2015-2017, η Ελλάδα βρέθηκε στη 2η θέση με 269 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους.

Κλοπή εξαρτημάτων αυτοκινήτου

Από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στην αστυνομία για κλοπές καταλυτών και μπαταριών αυτοκινήτων, με τον αριθμό να φτάνει έως και τις 40 καταγγελίες μέσα σε έναν μήνα.

Οι σπείρες δρουν σε πολλές περιοχές, αφήνοντας τους οδηγούς χωρίς λειτουργικό όχημα. Καθώς ο καταλύτης βρίσκεται στο δάπεδο του αυτοκινήτου, είναι αρκετά εύκολο να αφαιρεθεί με απλό εξοπλισμό, μόλις σε λίγα λεπτά. Ειδικά αν το αυτοκίνητο είναι τύπου SUV, τότε μπορεί να μην χρειαστεί καν η ανύψωσή του. Μάλιστα, κάποιοι οδηγοί μπορεί να βρουν το αυτοκίνητό τους γυρισμένο στο πλάι με τον καταλύτη να έχει αφαιρεθεί και τους δράστες να μην το έχουν επιστρέψει στην αρχική του θέση πριν φύγουν.

Γιατί είναι πολύτιμος ο καταλύτης

Εκεί που η κλοπή ενός ολόκληρου αυτοκινήτου έχει προκλήσεις για τους δράστες, η αφαίρεση του καταλύτη είναι απλή και γρήγορη, αλλά και προσοδοφόρα λόγω των πολύτιμων μετάλλων που περιέχει.

Ουσιαστικά, ο καταλύτης “καθαρίζει” τα αέρια που εκλύονται στο περιβάλλον από τη λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου. Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στα πολύτιμα μέταλλα που είναι απαραίτητα για την κατασκευή αυτού του εξαρτήματος, των οποίων η μεταπώληση αποφέρει μεγάλο κέρδος στους επίδοξους κλέφτες.

Ενδεικτικά, ο καταλύτης του αυτοκινήτου περιέχει Παλλάδιο, που έχει αξία έως και 3.000 δολάρια/ουγγιά (πάνω από την τιμή του χρυσού), ενώ το Ρόδιο έχει επίσης υπερδιπλασιάσει την αξία του, φτάνονταις έως και 16.000 δολάρια/ουγγιά.

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις πως οι κλέφτες προτιμούν παλιότερα μοντέλα αυτοκινήτων, συνήθως μεγάλου κυβισμού, καθώς όσο πιο παλιό είναι το αυτοκίνητο τόσο περισσότερα πολύτιμα μέταλλα περιέχει. Έτσι, ένας μεταχειρισμένος καταλύτης μπορεί να φτάσει περίπου τα 500 ευρώ στη μαύρη αγορά, κάτι που κάνει την κλοπή του ιδιαίτερα ελκυστική για τους εγκληματίες. Μάλιστα, υπάρχει περίπτωση ενός άνδρα στις ΗΠΑ ο οποίος πλούτισε από την πώληση καταλυτών, πολλοί εκ των οποίων ήταν κλεμμένοι.

Τα νούμερα ακούγονται πολύ τρομακτικά, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να προστατέψεις το αυτοκίνητό σου από επίδοξους κλέφτες και να μην αντιμετωπίσεις την ταλαιπωρία που συνεπάγεται μια τέτοια κλοπή.

Πώς μπορείς να προστατευτείς

Υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις το αυτοκίνητό σου από την κλοπή καταλύτη, ή τουλάχιστον να κάνεις τη διαδικασία πιο δύσκολη για τους εγκληματίες και να τους αποτρέψεις.

Περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*