Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συμπληρώνει 17 χρόνια διαρκούς παρουσίας και δράσης για έναν κόσμο καλύτερο, «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:
Όλα αυτά τα χρόνια, βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη και την πολιτεία με έργα και δράσεις που ως στόχο έχουν την ενημέρωση σε κρίσιμα ζητήματα οδικής συμπεριφοράς αλλά κυρίως, την ενίσχυση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της χώρας μας.
Δράσεις που εκπέμπουν ένα ηχηρό μήνυμα για το παρόν και το μέλλον της οδικής ασφάλειας της χώρας σε μια εποχή κατά την οποία οι προκλήσεις αυξάνονται διαρκώς. Καθώς, λοιπόν, ανακαλύπτουμε εκ νέου την κανονικότητα που χάσαμε στην πανδημία, καλούμε τους πολίτες να αναλογισθούν μια «πανδημία» που επίσης αφορά όλους μας: την «πανδημία» των τροχαίων.
Με όραμα έναν κόσμο με 0 απώλειες από τροχαία, οι άνθρωποι του Ινστιτούτου συνεχίζουν…για έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, έναν κόσμο που αξίζουμε και τον έχουμε ανάγκη, έναν κόσμο δίχως άλλες χαμένες ανθρώπινες ζωές στο δρόμο.
Η επέτειος των 17 χρόνων συμπίπτει με τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα σε μια εποχή που ακόμη ο απόηχος της πανδημίας COVID-19 είναι ενεργός. Παράλληλα, η επέτειος συμπίπτει με την εβδομάδα για την Οδική Ασφάλεια η οποία περιλαμβάνει δράσεις σε δύο περιοχές. Αρχικά, στη Λάρισα, και συγκεκριμένα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Λάρισας, κατόπιν πρόσκλησης του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου – ο οποίος συμπληρώνει πέντε χρόνια λειτουργίας – παρουσιάζουμε για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, το νέο μας πρόγραμμα MOVING STARS (Αστέρια που Κινούνται) σε μαθητές Δημοτικών σχολείων και ΣΕ εκπαιδευτικούς. 4 εκπαιδευτές – εμψυχωτές του Ινστιτούτου βρίσκονται και συντονίζουν τις δράσεις που θα συνεχιστούν για όλη την εβδομάδα.
Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, φέτος τα 17 χρόνια του Ινστιτούτου τα γιορτάζουμε στην Κέρκυρα, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, με δράσεις που υλοποιούνται καθ’ όλη την εβδομάδα σε σχολεία, με προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και νέους στοχεύοντας στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας για την οδική ασφάλεια.
Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται με κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και του ΙΟΑΣ καθώς και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων και της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιονίων Νήσων. Και αυτό γιατί η Οδική Ασφάλεια είναι και πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα και της Πολιτείας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά.
Με στόχο να αποτυπωθούν καλύτερα οι ανάγκες και τα θέματα οδικής ασφάλειας, τα οποία χρήζουν ευαισθητοποίησης, το ΙΟΑΣ υλοποιεί διαρκώς έρευνες ενώ παράλληλα, θέτει σε εφαρμογή προγράμματα διαμορφώνοντας έναν δυναμικό χώρο αλληλεπίδρασης με τους πολίτες με σκοπό την ενστάλαξη μιας κουλτούρας οδικής συμπεριφοράς με πρότυπο την ασφάλεια.
Κατά αυτόν τον τρόπο, οι δράσεις που περιλαμβάνονται στα άμεσα αλλά και πιο μεσοπρόθεσμα σχέδια του Ινστιτούτου είναι οι εξής:
Έρευνα η οποία ξεκίνησε πρόσφατα και αφορά στη χρήση κράνους σε μοτοσικλετιστές, καθώς η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση (33,1%) στην Ευρώπη με τους περισσότερους θανάτους μοτοσικλετιστών κατά το έτος 2019 (EURPOSTAT, 2021). Η έρευνα αυτή απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που οδηγούν μοτοσικλέτα, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό καμπάνιας ενημέρωσης και πρόληψης.
Το νέο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα MOVING STARS (Αστέρια που Κινούνται) το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (5-14) με στόχο, μέσω της βασισμένης στο παιχνίδι μάθησης, να αναπτύξουν κινητικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, ενώ σταδιακά να αποκτήσουν γνώση σε θέματα οδικής συμπεριφοράς. Ένα πρόγραμμα ζωτικής σημασίας καθώς αποδεικνύεται ότι λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής τα παιδιά πλέον δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που θα τους επέτρεπαν να μετακινηθούν με ασφάλεια στο δρόμο.
Αποτελέσματα από την ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου μας, η οποία είναι διαρκώς ενεργή, και συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Έτσι, σύντομα θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα από μελέτη που διεξήγαμε σε σχέση με τον τρόπο παρουσίασης των τροχαίων συγκρούσεων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Παράλληλα, θέτουμε σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα σχετικά με παραβατικές συμπεριφορές οδηγών ως προς τα όρια ταχύτητας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας, με σκοπό τη διερεύνηση του τρόπου που η επιβολή μέτρων ενδέχεται αποτελεσματικά να επηρεάζει την οδηγική συμπεριφορά.
Τέλος τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΟΑΣ, τα οποία συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς και ενημερώνουν – εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες αναφορικά με θέματα ασφαλούς και κατάλληλης χρήσης του οδικού δικτύου. Προγράμματα τα οποία οι συμμετέχοντες, αξιολογούν ως ιδιαίτερα επαρκή και ικανοποιητικά που καταφέρνουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση στάσεων προς την υιοθέτηση μιας κατάλληλης οδικής συμπεριφοράς.
Πολλές άλλες δράσεις μας βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτό γιατί το ΙΟΑΣ είναι ένας ζωντανός Οργανισμός που διαρκώς εξελίσσεται και αποτελείται από ανθρώπους με ένα κοινό όραμα: το να μην χαθεί ούτε μια επιπλέον ανθρώπινη ζωή στην άσφαλτο!
Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Δανέλλη-Μυλωνά, που βρίσκεται στη Βόρεια Κέρκυρα όπου υλοποιούνται δράσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής, με προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής, δήλωσε:
«Συνεχίζουμε αδιάκοπα την πραγματοποίηση των δράσεων και των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων καθώς η επέτειος των 17 χρόνων μας βρίσκει στη Βόρεια Κέρκυρα, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου κ. Γιώργου Μαχειμάρη και της Αντιδημάρχου κ. Σπυριδούλας Κόκκαλη, οι οποίοι στο πρόσωπό μου τίμησαν το Ινστιτούτο με τη χθεσινή μου βράβευση στην Ημερίδα που διοργάνωσαν. Για εμάς στο Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» πεποίθησή μας είναι πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα αλλά και η περιφέρεια και στόχος μας είναι να διαδώσουμε τις αρχές της Οδικής Ασφάλειας σε κάθε γωνιά της Ελληνικής Επικράτειας.»