ΙΝΤΕRΑΜΕRΙCAN: Προσπαθούμε κάθε δυσκολία να αποτελεί αφορμή για βελτίωση των υπηρεσιών

της Ευγενίας Τζανέτου, Cargo, Crew & Aviation Underwriter, Corporate & Special Risks Solutions & της Ντενίζ Ρούμπου, Marine Underwriter, Corporate & Special Risks Solutions

Οι πολεμικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Ουκρανίας έχουν αυξήσει τους κινδύνους σε μεταφορές εμπορευμάτων, ειδικά στις εμπλεκόμενες περιοχές. 

Η εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία διαταράχθηκε σε πρώτη φάση κατά την έναρξη της πανδημίας, φάνηκε να ομαλοποιείται και να αναπτύσσεται το τελευταίο έτος. 

Παρ’ όλα αυτά, μετά τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, έχει επηρεαστεί εκ νέου σημαντικά, από τη στιγμή που η Ουκρανία και η Ρωσία είναι οι κύριοι προμηθευτές πρώτων υλών και ενέργειας. 

Το κλείσιμο των λιμανιών της Ουκρανίας έχει σαν αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια, η οποία, με τη σειρά της, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Λόγω της συσσώρευσης στα λιμάνια, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη των διαθέσιμων κενών εμπορευματοκιβωτίων.

 Οι αεροπορικές και οι ναυτιλιακές εταιρείες, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, διαφοροποιούν τα δρομολόγιά τους και εκτελούν μεγαλύτερες διαδρομές, με αποτέλεσμα την αύξηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευμάτων. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη ναυτιλία και συμβάλλει σε επιπλέον αύξηση των ναύλων για τα πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων.

 Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, οδηγούν αναγκαστικά σε ανατίμηση των προϊόντων, όπως όλοι έχουμε καταλάβει. Η άνοδος των τιμών ενέργειας θα πλήξει, πέραν των άλλων κλάδων της οικονομίας, και τον κλάδο της ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων.

 Το λιμάνι της Οδησσού ανήκει σε μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές αρτηρίες. Σε περίπτωση που η πολεμική σύγκρουση επηρεάσει και αυτό το λιμάνι, θα υπάρξουν ακόμα πιο σοβαρές επιπτώσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορευμάτων.

 Λόγω των κυρώσεων, οι ξένες επιχειρήσεις είτε παγώνουν τις δραστηριότητές τους είτε αποχωρούν μαζικά από τις συναλλαγές με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να εντείνεται περαιτέρω η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων και ευθύνης μεταφορέων στην ελληνική αγορά δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του εξωτερικού, όπου ο όγκος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των μεταφερόμενων φορτίων είναι πολλαπλάσιος. 

Δυστυχώς, μέχρι να λήξει η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δεν έχουμε δυνατότητα να προβλέψουμε τον τελικό αντίκτυπο που θα έχει στην προμήθεια των απαραίτητων πρώτων υλών σε βάθος χρόνου, όμως, όσο διαρκεί, σίγουρα θα μειώνονται τα αποθέματα των αγαθών. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει φανεί το αποτέλεσμα των εξελίξεων στην παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου. Εάν όμως συνεχιστεί η «πολεμική επιχείρηση», υπολογίζουμε ότι ίσως επέλθει κάποια μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων το επόμενο διάστημα, μέχρι η αγορά να βρει νέους τρόπους για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στα αγαθά και να αναπτυχθεί.

 Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουμε βρεθεί αντιμέτωπες με ένα σημαντικό ερώτημα: πώς θα αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους πολέμου και απεργιών που παρέχουμε στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν λαμβάνονταν σημαντικά υπόψη στην τιμολόγηση, λόγω απειροελάχιστης πιθανότητας ζημιάς; 

Η κάλυψη πολέμου παρέχεται σε ασφαλιστήρια του κλάδου μεταφορών που αφορούν θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Μετά την πολεμική σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, καλούμαστε να αποφασίσουμε κατά πόσο θα πρέπει να διατηρηθεί η κάλυψη στα ασφαλιστήρια.

 Σε δεύτερο χρόνο, καλούμαστε να αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούμε τις νέες εργασίες, εάν θα λάβουμε επιπλέον μέτρα και ειδικούς όρους για την παροχή της κάλυψης μιας πολεμικής σύρραξης.

 Τελικά, ο πόλεμος θα είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για τον πλανήτη αλλά και για το μέλλον της ασφάλισης; Ευχόμαστε όχι. Για άλλη μία φορά, φαίνεται πόσο σημαντική είναι η ασφάλιση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων για τη διασφάλιση της περιουσίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ειδικά σε ένα απρόοπτο και μη μετρήσιμο γεγονός. 

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις των εχθροπραξιών στην Ουκρανία αλλά και τις εξελίξεις της αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενδεχομένως να λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν κρίνουμε ότι το επιβάλλουν οι περιστάσεις. 

Προσπαθούμε κάθε δυσκολία να αποτελεί αφορμή για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τις αναδυόμενες ανάγκες των πελατών μας και, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουν και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης.

*από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*