Eurolife FFH-Αύξηση στα καύσιμα: Πώς να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

Τους τελευταίους μήνες, οι ιδιοκτήτες οχημάτων παρακολουθούν ένα θρίλερ με τις τιμές των καυσίμων, που συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε πολλούς νομούς η τιμή ανά λίτρο πλησιάζει ή και ξεπερνά τα 2 ευρώ.

Οι τιμές των καυσίμων εξαρτώνται κατά μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες με τη σειρά τους εξαρτώνται από τις διεθνείς εξελίξεις. Για παράδειγμα, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου στα τέλη του περασμένου μήνα όταν γινόταν συζήτηση στην Ευρώπη για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, η πραγματικότητα παραμένει ότι οι τιμές των καυσίμων είναι αυξημένες και δημιουργούν πρόβλημα στους οδηγούς. Καθώς για πολλούς από εμάς το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο μέσο μετακίνησης, αξίζει να βρούμε τρόπους να εξοικονομήσουμε βενζίνη και να βοηθήσουμε το πορτοφόλι μας.

Πώς να εξοικονομήσεις βενζίνη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να εξοικονομήσεις βενζίνη και να κάνεις πιο αποτελεσματική χρήση του οχήματός σου. Αλλά μπορείς να αλλάξεις και κάποιες συνήθειες για να απεξαρτηθείς όσο μπορείς από το αυτοκίνητο.

Αναζήτηση φτηνότερης βενζίνης

Ο πρώτος και ίσως πιο άμεσος τρόπος είναι να αναζητήσεις φτηνότερη βενζίνη. Μπορείς να έχεις εικόνα των βενζινάδικων της περιοχής σου και να βρίσκεις το πιο οικονομικό. Η εφαρμογή fuelGR είναι μια καλή λύση για αυτό, καθώς σου επιτρέπει να βρίσκεις πάντα το φθηνότερο πρατήριο καυσίμων εύκολα και γρήγορα. Καλό είναι να μην περιμένεις μέχρι τελευταία στιγμή για να βάλεις βενζίνη έτσι ώστε να έχεις την ευχέρεια να διαλέξεις πρατήριο που να έχει πιο καλές τιμές.

Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα λήψης επιδόματος βενζίνης, για το οποίο δικαιούχοι ορίζονται όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έχουν στην κατοχή τους ένα όχημα ή μηχανή. Συγκεκριμένα, η επιδότηση καυσίμων είναι 0,22 λεπτά ανά λίτρο για 60 λίτρα τον μήνα.

Αποτελεσματικότερη οδήγηση

Όπως θα γνωρίζεις, ο τρόπος που οδηγείς επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμων στο αυτοκίνητό σου. Υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να έχεις υπόψη για να εξασφαλίσεις ότι κάνεις την καλύτερη χρήση του οχήματός σου και δεν σπαταλάς καύσιμα άσκοπα.

  • Απόφυγε να έχεις τη μηχανή αναμμένη χωρίς να κινείς το αυτοκίνητο.
  • Πάτα γκάζι και φρένο με σταθερό ρυθμό.
  • Άλλαξε έγκαιρα ταχύτητα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα που βάζεις στην οδήγηση, τόσο μικρότερη είναι η ταχύτητα του κινητήρα, βελτιώνοντας την απόδοση καυσίμου.
  • Χρησιμοποίησε το cruise control (σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού). Βοηθά το όχημα να διατηρεί σταθερή ταχύτητα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μεγάλες διαδρομές, σε λεωφόρους και στο εθνικό οδικό δίκτυο.
  • Μείωσε το βάρος του αυτοκινήτου. Αν κρατάς αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ ή στη μπαγκαζιέρα, αυτό επιβαρύνει την απόδοση καυσίμου.
  • Μείωσε τη χρήση του κλιματιστικού. Κάποιες φορές θα είναι απαραίτητο, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά η χρήση του καταναλώνει περισσότερα καύσιμα.
  • Διατήρησε τα ελαστικά φουσκωμένα στη σωστή πίεση. Τα λιγότερο φουσκωμένα ελαστικά μπορούν να επιβαρύνουν την απόδοση καυσίμου έως και 5% σε κάποιες περιπτώσεις.

Περισσότερα στο eurolife.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*