Παρέμβαση Ι.Σ.Α για νομοχέδιο: Ν’ απαγορευτεί η επιλεκτική ασφάλιση από πλευράς ιδιωτικών ασφαλειών στην Υγεία

Στο πλαίσιο διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε στον Υπουργό Υγείας μια σειρά προτάσεων. Στόχος είναι να αποκατασταθούν λάθη στην ιδιωτική Υγεία.

Σε επιστολή προς τον κ. Πλεύρη τονίζεται ότι οι προτάσεις αυτές συναποφασίστηκαν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΑ. Οι θέσεις του συλλόγου  καλύπτουν ένα εύρος θεμάτων που αφορούν τον ιδιώτη ιατρό, τον μισθωτό ή ελευθεροεπαγγελματία, τις ιδιωτικές κλινικές και τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Χαρακτηριστικά, ο ΙΣΑ ζητά οι προτάσεις του να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις». Επιδίωξη είναι να «θεραπεύσει» αστοχίες.  Στην επιστολή τονίζεται ότι συναντάται συχνά «οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματικοί φορείς  αδιαφορούν για την ισότιμη μεταχείριση των ιατρών, παραγνωρίζοντας τον κυρίαρχο ρόλο στην ιδιωτική Υγείας».

Μεταξύ αλλων, στις προτάσεις του ο Ι.Σ.Α ζητά να “απαγορεύεται η επιλεκτική ασφάλιση από πλευράς ιδιωτικών ασφαλειών. Οι ασφάλειες οφείλουν να ασφαλίζουν όλα τα προς ασφάλιση πρόσωπα και να τα καλύπτουν ασφαλιστικά για νοσήματα που ήθελε να παρουσιαστούν στο μέλλον μετα από την μεταξύ των σύμβαση ανεξαρτήτως των νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιατρικών

διαβάστε επίσης: Με τη συμμετοχή ασφαλιστικών εταιρείων τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία του Ε.Σ.Υ

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οιπροτάσεις του ΙΣΑ για τις  νομοθετικές ρυθμίσεις. Όπως αναφέρεται σκοπός είναι η αποκατάσταση και προάσπιση της αξίας του ιατρικού επαγγέλματος στην ιδιωτική υγεία είναι οι εξής:

  • Η ιατρική πράξη διενεργείται αποκλειστικά από ιατρό
  • Οι ιατρικές πράξεις καθορίζονται από το ΚΕΣΥ μετά από πρόταση του ΠΙΣ, των Ιατρικών Συλλόγων και των επιστημονικών εταιρειών.
  • Η μη εφαρμογή του νόμου 3418/2005 και ειδικότερα των άρθρων 19,20 καθώς επίσης και των άρθρων  292, 319, 322 και 338 το νόμσου 4512/2018, από ιδιωτικούς φορείς  παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρεία, πολυϊατρεία, κλινικές, Μονάδες Ημερησίας Νοσηλείας)…
  • Η ιατρική αμοιβή δεν μπορεί στον ιδιωτικό τομέα να υπάγεται σε καθεστώς «capitation»…
  • Απαγορεύεται, το πολυιατρείο, η ιδιωτική κλινική και η ιδιωτική Μονάδα Ημερήσεις Νοσηλείας να συνάψουν σύμβαση με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία δεσμευτική για το εξωνοσοκομειακό – ελεύθερο επαγγελματία ιατρό καθώς και να τον υποχρεώσει σε παραίτηση του δικαιώματος να καθορίσει ο ίδιος την αμοιβή του.
  • Απαγορεύεται η διακοπή της συνεργασίας του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού με τον ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας για το λόγο χρήσεων του δικαιώματος καθορισμού της αμοιβής του από τον ίδιο.
  • Ηαμοιβή καταβάλλεται άμεσα στον ιατρό του από τον ασθενή ή την ασφαλιστική του εταιρία. Κάθε μεσολάβηση τρίτου, όπως πολυιατείων, ιδιωτικών κλινικών ιδιωτικών Μ.Η.Ν. με παρακράτηση της αμοιβής, έστω και προσωρινής, απαγορεύεται.
  • Οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας οφείλουν να συμμορφωθούν με την ανώτερω  περιγραφόμενη  νομοθεσία εντός τριών μηνών.
  • Οι ελάχιστες αμοιβές των ιατρικών πράξεων και επισκέψεων καθορίζονται από το ΚΕΣΥ εντός τριμήνου από τις δημοσιεύσεις του παρόντος νόμου
  • Με εξαίρεση των περιπτώσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του νόμου 3418/2005, η απόδειξη στο παραστατικό της ιατρικής αμοιβής μίας ιατρικής πράξης δε μπορεί να είναι μικρότερη από την ελάχιστη αμοιβή, που ορίζεται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.
  • Η κάθε είδους ιατρική πράξη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να εντάσσεται στο κόστος της νοσηλείας
  • Η μη καταβολή του συνόλου των αμοιβών των ιατρικών πράξεων που έγιναν από τον ιατρό θεωρείται καταχρηστική και επισύρει πειθαρχική ποινή χρηματικού προστίμου κατ΄ελάχιστον ίσου με την οφειλόμενη προς απόδοση αμοιβή του ιατρού που δεν του αποδίδεται από τις ιδιωτικούς φορές υγειονομικών υπηρεσιών επιβαλλόμενη από τα πειθαρχικά όργανα των Ιατρικών Συλλόγων και αποδιδόμενη στον αδικούμενο ιατρό (μισθωτό ή ελευθεροεπαγγελματία).
  • Στην κατ’ εξακολούθηση άρνηση συμμόρφωσης τα ανωτέρω όργανα ύναταιι με εισήγησή τους να προτείνουν  την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας των μη συμμορφούμενων  φορέων και η οποία  είναι δεσμευτική για τα όργανα που χορηγούν τις άδειες λειτουργίας τους.
  • Ο ιατρός δεν μπορεί να εξαναγκάζεται από τρίτους για επαγγελματική αστική ευθύνη με ποσά μεγαλύτερα ελάχιστων ασφαλιζόμενων ποσών ανά ειδικότητα που θα καθορίζει το ΚΕΣΥ με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν  από τις ετήσιες εκθέσεις της Ενώσεως Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
  • Ο έλεγχος του αρχείου των ασθενών από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις μεσάζουσες ελεγκτικές εταιρείες υποχρεωτικά πραγματοποιείται από ιατρούς, οι οποίοι έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο με το προς εξέταση περιστατικό.
  • Απαγορεύεται η επιλεκτική ασφάλισης από πλευρά των ιδιωτικών ασφαλειών. Οι ασφάλειες οφείλουν να ασφαλίζουν όλα τα προς ασφάλιση πρόσωπα και να τα καλύπτουν τα ασφαλιστικά για νοσήματα που ήθελε να παρουσιαστούν στο μέλλον μετά από την μεταξύ των σύμβαση, ανεξαρτήτως των νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων  και των ψυχιατρικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*