Οι προσδοκίες για τον τουρισμό και η Αστική Ευθύνη των Ξενοδόχων

Ένα ακόμη στοίχημα αποτελεί και η φετινή σεζόν για την “βαριά βιομηχανία” της χώρας, καθώς μπορεί η πανδημία αποτελεί πλέον μέρος της κανονικότητας αλλά οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η μειωμένη αγοραστική δύναμη και άλλες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργούν δυσκολίες στους επαγγελματίες του χώρου.

To brand name της χώρας παραμένει ισχυρό ωστόσο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα υψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της περιόδου του Πάσχα αλλά και προβλέψεις για την Πρωτομαγιά και την περίοδο του Αγίου Πνεύματος, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε χθες για «υψηλή διάθεση και υψηλό ποσοστό κρατήσεων για πολλούς προορισμούς στην Ελλάδα», λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει μια «ενδιαφέρουσα γεωγραφική διάχυση» πέρα από τα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα.  Προσώρας ο αριθμός των κρατήσεων για τις προγραμματισμένες πτήσεις είναι περισσότερος και από το 2019, ανέφερε επίσης.

Είναι άραγε καλυμμένοι από κινδύνους οι επαγγελματίε ξενοδόχοι; 

Κυρίως, οι μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές μονάδες που έχουν συμφωνίες με ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού φαίνεται πως συνάπτουν συμβόλαια, λένε άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς. Όπως τονίζουν, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι κατακερματισμένος και η ασφάλιση μικρών ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων/καταλύματα επαφίεται στις ανάγκες, τον σχεδιασμό και την ασφαλιστική συνείδηση του κάθε ιδιώτη – επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 5,5% – 6% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων, και κατατάσσεται σταθερά στους 5 πρώτους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ.

Σύμμαχος η Αστική Ευθύνη Ξενοδόχων

Τούτο λεχθέντων, η Αστική Ευθύνη Ξενοδόχων αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες του κλάδου έναντι μιας σειράς απειλών για την επιχείρηση τους.

Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 50.000 επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Ταυτόχρονα, στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσφέρονται προς ενοικίαση σχεδόν 180.000 καταλύματα.

Συνεπώς η συγκεκριμένη ασφάλιση απευθύνεται σε όλα αυτά τα καταλύματα, δηλαδή σε κάθε εγκατάσταση η οποία διατίθεται τακτικά ή περιστασιακά για τη διανυκτέρευση τουριστών. Δεν περιλαμβάνονται άλλοι τομείς τουριστικής δραστηριότητας όπως τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, όπως σημειώνει η ΕΑΕΕ.

Χρήσιμες Καλύψεις

Ανάλογα με τους Γενικούς και Ειδικούς Όρους που η κάθε εταιρεία παρέχει την κάλυψη της Αστικής Ευθύνης Ξενοδοχείου και την κατάλληλη περιγραφή του κινδύνου στα συμβόλαια, προσφέρονται μια σειρά καλύψεις από σημαντικούς κινδύνους, όπως:

*Ευθύνη από πυρκαγιά, έκρηξη, βραχυκύκλωμα, Ευθύνη από διαρροή, διάρρηξη σωλήνων, Ευθύνη από λειτουργία ανελκυστήρων (προσώπων / εμπορευμάτων), κυλιόμενων κλιμάκων, Ευθύνη από μεταφερόμενα εμπορεύματα, Ευθύνη από φόρτωση / εκφόρτωση προϊόντων, Προσωπική Αστική Ευθύνη των εργαζομένων/εκπροσώπων του Ασφαλισμένου κατά τη
διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών, Ευθύνη από την εκτέλεση μικροεργασιών διαμόρφωσης των εγκαταστάσεων, Ευθύνη από τη λειτουργία χώρων στάθμευσης, Ευθύνη από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, Ευθύνη από τις κολυμβητικές δεξαμενές, Ευθύνη από τις μόνιμες ή προσωρινές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου επί της ακτής, Ευθύνη φύλαξης προσωπικών αντικειμένων (συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων σε
θυρίδες του ξενοδοχείου, δωμάτια), Tροφική δηλητηρίαση (τρόφιμα ή ποτά), Ευθύνη από ατυχηματική μόλυνση / ρύπανση, Εργοδοτική Ευθύνη κλπ

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*