Τροφές που μας κάνουν χαρούμενους

Αποδεδειγμένα, άτομα υπό συναισθηματική πίεση καταφεύγουν συνήθως στο φαγητό. Έχουμε σκεφτεί όμως ότι τρώγοντας σωστά έρχεται η χαρά;

Από τη Γεωργία Καπώλη, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας

Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σημαντικό «καύσιμο» είτε για το σώμα είτε για το μυαλό. Ταυτόχρονα, η εμφάνιση του Covid-19 απειλεί όχι μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική, μιας και οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητά μας έχουν επηρεάσει τη διάθεσή μας. Μια δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και τις διατροφικές συνήθειες με διάφορους τρόπους. Η αύξηση της αδρεναλίνης, η οποία προκαλείται από το στρες και το άγχος, μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση τροφής ή και το αντίθετο.

Το στρες και η άσχημη διάθεση μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της κορτιζόλης και αυτό έχει ως συνέπεια την ταχύτερη γήρανση αλλά και την εμφάνιση υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και έλκους στομάχου. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κατάσταση άγχους, αποδυναμώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, ιώσεις κ.τ.λ. Τα άτομα στα οποία τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι αυξημένα και, αντίθετα, έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης τείνουν να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Οι τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου, είναι βασικές για να περάσουμε αυτήν την εποχή χωρίς να πάρουμε βάρος. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι και αναζητάμε κάτι γλυκό. Όμως, οι τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, τόνος, σολομός, φασόλια, ξηροί καρποί, μπανάνα) βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη.

Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι επίσης ιδανικές για αυτήν την εποχή, επειδή τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την έλλειψη ενέργειας και την κακοδιαθεσία. Προσπαθούμε επίσης να τρώμε τροφές που περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, που περιέχεται στο αμύγδαλο, το αβοκάντο, τα φιστίκια, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε ντοπαμίνη.

Σελήνιο το θαυματουργό

Μελέτες φαίνεται να συνδέουν την κατάθλιψη με χαμηλά επίπεδα του ανόργανου αυτού στοιχείου. Η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, κρέατος, αβγών, ακόμη και εντοσθίων, συνιστάται ως τρόπος αύξησης της λήψης σεληνίου, όμως ο ευκολότερος τρόπος είναι να φάμε μια χούφτα καρύδια. Μάλιστα τα καρύδια Βραζιλίας είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου που μπορούμε να καταναλώσουμε.

Μην ξεχνάμε το ψάρι

Τα λιπαρά οξέα ω-3 που βρίσκονται στα ψάρια βελτιώνουν τη διάθεση, σύμφωνα με τη δρα Ντέμπορα Κόρνα του Βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (ΜΗF). Τα ω-3 βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός, στον λιναρόσπορο και στους σπόρους κολοκύθας.

Τρώμε πράσινα λαχανικά

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β και τις ψυχιατρικές διαταραχές. Το φυλλικό οξύ (ανήκει στην κατηγορία των βιταμινών Β) θεωρείται ότι διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης. Για να αυξήσουμε το φυλλικό οξύ στον οργανισμό μας θα πρέπει να τρώμε πράσινα λαχανικά (προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος) και όσπρια.

Πίνουμε πολύ νερό

Οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1 ½ λίτρο νερό την ημέρα. Η καλύτερη συμβουλή, λοιπόν, σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη είναι να πίνουν περισσότερο νερό. Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και γρήγορα τη διάθεσή μας.

Παρακολουθούμε το σάκχαρό μας

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*