Generali: Πλήρης οδηγός για την εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος

Από την ανακύκλωση μεταχειρισμένων ρούχων έως την παροχή διαδικτυακών μαθημάτων, είναι ανεξάντλητες οι ιδέες για να αποκτήσετε επιπλέον εισόδημα ασκώντας μια δευτερεύουσα δραστηριότητα. Πρόκειται για μια τάση που σημειώνει αύξουσα πορεία και που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα επικρατήσει.

Οι κύριοι «εκφραστές» αυτής της τάσης παγκοσμίως ανήκουν στη γενιά Z και στους millennials. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, 45% των Αμερικανών ανέφεραν ότι, εκτός από την κύρια εργασία τους, έχουν και δευτερεύουσα επαγγελματική δραστηριότητα. Γενικότερα όμως σε παγκόσμιο επίπεδο, με το δέλεαρ της αξιοποίησης της δημιουργικότητας και της εξασφάλισης επιπλέον εισοδήματος, ο αριθμός όσων αποφασίζουν να συνδυάσουν την κύρια εργασία τους με μια δευτερεύουσα δραστηριότητα, η οποία μπορεί να είναι διασκεδαστική, δημιουργική και οικονομικά προσοδοφόρα, αυξάνεται κάθε χρόνο.

Για τους περισσότερους, αυτό το επιπλέον εισόδημα τούς δίνει τη δυνατότητα να αποταμιεύουν ή να ξοδεύουν περισσότερα, πράγμα που θεωρείται σπουδαίο επίτευγμα. Παράλληλα, όμως, πρέπει να φροντίζει κάποιος, ώστε τα χρήματα αυτά να μην κινδυνεύουν στο μέλλον.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τις χρηματοοικονομικής φύσεως επιλογές και αποφάσεις που συνεπάγεται η απόφαση της άσκησης μιας δευτερεύουσας επαγγελματικής δραστηριότητας για να μπορέσετε να αφήσετε τους φόβους σας στην άκρη και να στρωθείτε στη δουλειά για ένα νέο ξεκίνημα, σήμερα κιόλας!

Τα πρώτα βήματα

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια εξαιρετική επιχειρηματική ιδέα. Και τώρα, τι κάνετε; Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε να υλοποιείτε την ιδέα σας είναι να κάνετε, αρχικά, μια έρευνα αγοράς, για να εντοπίσετε τι είναι αυτό που μπορείτε να προσφέρετε εσείς που δεν προσφέρει κανένας άλλος τη δεδομένη στιγμή. Οι διαδικτυακές επιχειρήσεις, η παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες– «freelancers» –ή οι πωλήσεις μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Shopify ή το Etsy, συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς μορφές δευτερεύουσας εργασίας. Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες, είτε σας ενθουσιάζει η ιδέα να πουλάτε πακέτα προϊόντων ομορφιάς είτε χειροποίητα κεραμικά, ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Μόλις ολοκληρώσετε την έρευνα, είναι ώρα να οργανώσετε τα οικονομικά σας και να υπολογίσετε τα έξοδα έναρξης της επαγγελματικής σας δραστηριότητας. Για ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να χρειάζεται να επενδύσετε ένα σημαντικό κεφάλαιο πριν ξεκινήσετε. Η Venetia Anderson, συνιδρύτρια του Snackly, μιας εταιρείας B2B παράδοσης σνακ σε πακέτο με έδρα το Βερολίνο, λέει ότι με τη συνεργάτιδά της αρχικά χρειάστηκαν να επενδύσουν το ποσό των 5.000 ευρώ, για να στήσουν την επιχείρησή τους. Να θυμάστε ωστόσο ότι καλό είναι να μην μπερδεύετε τα έσοδα από τη δευτερεύουσα δραστηριότητα με τα προσωπικά οικονομικά σας και τα έσοδα από άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, ειδικότερα όσον αφορά τις φορολογικές απαιτήσεις.

Τα πλεονεκτήματα της άσκησης μια δευτερεύουσας δραστηριότητας

Η έναρξη μιας δευτερεύουσας δραστηριότητας μπορεί να σας φαίνεται δύσκολη, αλλά αν σκεφθείτε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως το 2030 θα αντιπροσωπεύουν το 80% του εργατικού δυναμικού, είναι προφανές ότι τα πλεονεκτήματα δεν είναι λίγα. Η Venetia μας μιλά αστειευόμενη για την «κατά συρροή» τάση της να ασχολείται με δευτερεύουσες επαγγελματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την κύρια εργασία της ως ανώτερο στέλεχος στρατηγικής ανάπτυξης στην εταιρεία υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify. Όπως λέει, η διαδικασία του μετασχηματισμού μιας αρχικής ιδέας σε επαγγελματική δραστηριότητα την βοήθησε να εξελιχθεί επαγγελματικά και να αναπτύξει επιπλέον δεξιότητες. «Εργάζομαι στον τομέα της στρατηγικής ανάπτυξης μάρκας, αλλά μέσα από τη δευτερεύουσα δραστηριότητά μου απέκτησα πρακτική εμπειρία στη γραφιστική, τη φωτογραφία, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης, τις πωλήσεις, τη διαχείριση έργου, την προμήθεια προϊόντων και το ψηφιακό μάρκετινγκ». Συμπληρώνει, ότι μέσα από τα εγχειρήματά της έχει κερδίσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό της.

Οι οικονομικές απολαβές από μια δευτερεύουσα δραστηριότητα συμβάλλουν σημαντικά στην απόφαση να ασχοληθεί κάποιος με κάτι καινούριο. Κάποιοι χρησιμοποιούν τα έσοδά τους για να αποταμιεύουν με σκοπό την αγορά ακινήτου, να πληρώνουν δίδακτρα ή απλά να απολαμβάνουν λίγο περισσότερη προσωπική ελευθερία.

Περισσότερα στο generali.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*